Nukketeatterin voimaa terapiatyöhön

10.06.2014

Michael Bernier

Taiteen edistämiskeskus tekee Suomessa uraa uurtavaa työtä nukketeatterin terapeuttisten mahdollisuuksien kehittäjänä. TAIKEn Porin toimipisteessä työskentelevä nukketeatteritaiteen läänintaiteilija Roosa Halme on luotsannut syksystä 2012 alkaen Nukketeatteri terapian maailmassa -hanketta.

Hankkeen tavoitteena on tutkia nukketeatteritaiteen mahdollisuuksia terapian ja hyvinvointityön alueilla Suomessa ja luoda pohjaa alan pitkäjänteiselle koulutukselle. Tarkoitus on samalla kehittää uusia ulottuvuuksia ja toimintamalleja taideterapeuttisten työmenetelmien kentälle edistämällä mm. taiteilija–terapeutti-työparimenetelmää.

Nukketeatteri terapian maailmassa -hanke toimii syventävänä koulutuksena nukketeatteritaiteilijoille ja pyrkii avaamaan uusia näkemyksiä terapeuteille, psykologeille ja sosiaalityöntekijöille ja muille ihmismielen parissa työskenteleville. Hankkeen tarkoitus on edistää myös taiteilijoiden työllistymistä omassa ammatissaan ja tällä tavoin kehittää ja laajentaa nukketeatteritaiteen mahdollisuuksia hyvinvoinnin edistämisessä.

Pääasiallisena kouluttajana hankkeessa toimii taideterapian professori, nukketeatteriterapeutti Matthew Bernier Yhdysvalloista. Bernier ja Halme ovat luennoineet alan kansainvälisessä konferenssissa Sveitsissä sekä vetäneet seminaareja ja työpajoja niin Porissa, Helsingissä, Tampereella, Turussa kuin Rovaniemellä.

Elokuussa 2014 hankkeen puitteissa toteutetaan Suomen ensimmäinen laajamittaisempi nukketeatterin terapeuttisia näkökulmia avaava intensiivikurssi yhteistyössä InArtes-instituutin kanssa. Tuolloin Rastilan kartanoon Helsinkiin kokoontuu joukko terapeutteja ja nukketeatteritaiteilijoita professori Bernierin johdolla. Kurssin tavoitteena on antaa kummallekin kohderyhmälle omaan työhön sopivaa koulutusta ja samalla tuoda yhteen nukketeatterin ja terapian ammattilaiset inspiroitumaan ja jakamaan tietotaitoa toisilleen.

Lisätietoja: Taiteen edistämiskeskus, Läänintaiteilija Roosa Halme, roosa.halme@minedu.fi, 0295 330 824