ALUE – Satakuntalaisen nykytaiteen näyttely Lönnströmin taidemuseossa

11.08.2014

Satakuntalaisen nykytaiteen näyttely, ALUE on esillä Lönnströmin taidemuseossa Raumalla 17.5.– 7.9.2014. Lönnströmin taidemuseon ja Pihatalon Studion täyttävät 18 Satakunnassa asuvan kuvataiteilijan teokset. Osa teoksista on museon ulkopuolella, sen välittömässä läheisyydessä.

Näyttelyssä  kuullaan ääniä, nähdään valokuvia  ja löydetään  grafiikan menetelmillä  painettuja  kuvia. Liike on mukana osassa teoksista, joko liikkuvana kuvana tai koneellisesti. Osa maalaa ja maalaa. Usein tila  on  viritetty  taiteilijan  kädenjäljen  mukaan  uudeksi.  Suuri  osa  teoksista  on  valmistunut  ALUE-­‐ näyttelyyn,   mutta   mukana   on   myös   muutamia   vuosia   sitten   syntyneitä   teoksia,   jotka   tässä näyttelykokonaisuudessa ja tilassa heräävät uudella tavalla eloon. 

ALUE-­‐näyttelyn  teokset käsittelevät  nykytaiteessa  tuttuja teemoja,  niistä olennaisimpana  ihmisen ja luonnon välistä suhdetta ja ihmiselämään  liittyviä eri puolia. Taiteilijat pohtivat inhimillisiä  tunteita sekä  kehityskaaria   ja  käyttäytymismalleja,   jotka  liittyvät   esimerkiksi   luonnosta   erkaantumiseen, kaupungistumiseen   ja   teollistumiseen.   He   etsivät   muistikuvien   ja   mielikuvien   yhteistä   tarinaa, mielenmaiseman      ja      mielentilan      näyttämöitä.      He      esittävät      kysymyksiä      olemassaolosta olemattomuuteen  asti. Marko Lampisuon  sanoin: Elämän syy on rakkaus  ja seuraus kuolema.  Kenen alueella liikumme?

Janne  Sammalmaan  Positiiviset  pommit  kasvavat  museon  sisäpihalla.  Kirsi  Kuusiston  villieläimet ovat   taas   vallanneet   museorakennuksen   ulkoseinät   ja   Paavo   Paunun   käsittelyssä   Valtakadun puoleisen pihan puut saavat uusia piirteitä. Sisällä museorakennuksessa  Helena Laine ja Nina Pörn johdattavat näyttelyvieraan kalevalaiseen maailmaan Karoliina Kantelisen itkun siivittämänä. Carita Ahlqvistin pellavaveistokset  pureutuvat ihmiskehon ja mielen muotoihin. Toni Lehtola on koonnut eläintarhan,  joka  yllättää  ja  ehkä  hieman  myös  pelottaa.  Päivi  Setälän  valokuvissa  on  runollista kauneutta. Anne Salmela taas on tutkinut kotialbumikuvien ja mediasta tuttujen kuvien eroja. Hanna Luukkosen  suurennetut  lelunuket saavat herkkiä, mutta myös traagisia piirteitä. Marko Lampisuo on   tutkinut   itseään   ja  sukupolvien   ketjua   käsittelemällä   videoita   uudelleen   ja  uudelleen.   Kirsi Jaakkola ja Ari Koivisto maalaavat valolla ja väreillä, arkea ja unia. Laura Lilja tutkii yhteiskunnan valtarakenteita sekoittaen todellisuutta ja fiktiota. Jenni Uusitalo valloittaa koko museorakennuksen rajaamalla ja johdattamalla.  Lopuksi näyttelyvieras hiljenee odottamattoman  näkymän edessä Sanna Pajusen teoksen äärellä.  

Näyttelyn taiteilijoita ja teoksia esittelevä verkkosivu löytyy osoitteesta: www.aluenayttely.com.  ALUE-­‐näyttely  toteutetaan  yhteistyössä    Lönnströmin  taidemuseon  ja  Taiteen  edistämiskeskuksen Porin toimipisteen kanssa.

LÖNNSTRÖMIN TAIDEMUSEO Valtakatu 7, 26100 Rauma

ti–to klo 12–17, pe–su klo 12–16, ryhmille sopimuksen mukaan

 

LISÄTIETOJA www.aluenayttely.com

amanuenssi Arja Roivainen, arja.roivainen@lonnstromintaidemuseo.fi, puh. 045 2610 501

läänintaiteilija Taru Anttila, taru.anttila@minedu.fi, puh. 0295 330 823