Taustakuva

Arkkitehtuuri

Tavallinenkin rakennus
voi olla hieno.

- Sauli

Viimeksi muokattu: 01.09.2016

Arkkitehtuuri

Arkkitehtuurilla on merkitystä paitsi taiteenalana myös yleisen hyvinvoinnin tuottajana. Arkkitehtuuri rakentaa paikkakunnan identiteettiä ja vaikuttaa elinympäristön laatuun. Suomalainen arkkitehtuuri on kansainvälisesti arvostettua.

Arkkitehtien työ tapahtuu usein yksityisen tai julkisen sektorin tarjoamissa tehtävissä. Arkkitehtuurin osalta valtion taiteen tukemisen järjestelmä keskittyy vapaan arkkitehtuurin kehittymisen mahdollistamiseen sekä arkkitehtuurikasvatuksen tukemiseen.

Useimmissa Euroopan maissa vastuu arkkitehtuuripolitiikasta on jaettu useamman ministeriön kesken. Suomessa arkkitehtuuripolitiikan uudistaminen siirtyi opetus- ja kulttuuriministeriöltä ympäristöministeriölle 2010-luvulla. Opetus- ja kulttuuriministeriö puolestaan tukee rakennustaidetta myöntämällä avustuksia alan valtakunnallisten järjestöjen toimintaan.

Taiteen edistämiskeskus tukee arkkitehtuuria myöntämällä apurahoja ja avustuksia yksittäisille tekijöille, työryhmille ja yhteisöille.

Viimeksi muokattu: 11.11.2016
Taike vahvistaa asiantuntemustaan viidellä uudella läänintaiteilijalla

Taiteen edistämiskeskus (Taike) avaa haettavaksi viisi uutta läänintaiteilijatehtävää. Uudet läänintaiteilijat vahvistavat kehittämistoiminnan valtakunnallista kattavuutta. Läänintaiteilijat...

Lue lisää

Yläkoulujen arkkitehtuurinäyttelyt avautuvat Lappeenrannassa ja Helsingissä

Lappeenrannassa ja Helsingissä lokakuun lopulla avautuvat näyttelyt esittelevät yläkoulujen oppilaiden näkemyksiä omasta elinympäristöstään. Näyttelyt ovat valmistuneet projekteissa, joissa on...

Lue lisää

Taiken toimipisteille uudet nimet – digitalisaatio uudistaa työskentelytavat

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) eri puolilla maata sijaitsevat toimipisteet on nimetty uudelleen sijaintikaupungin mukaan. Kaikissa toimipisteissä säilyvät nykyiset palvelut.

Lue lisää

Festivaalien ja kulttuurilehtien avustukset haettavissa Taikesta – alueiden yhteisöjen hakuaikaa aikaistettu

Taiken syksyn haut käynnistyvät syyskuun lopussa. Eri puolilla Suomea toimivien yhdistysten tulee hakea avustusta syksyn haussa, sillä keväällä ei tule erillistä hakua. Ensimmäistä kertaa Taike...

Lue lisää

Alle 35-vuotias taiteilija – vastaa barometrikyselyyn tarpeista ja tavoitteista

Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen keskus (Cupore) kokoavat tänä syksynä tietoa eri taiteenaloilla toimivien nuorten taiteilijoiden ja taiteentekijöiden tilanteesta...

Lue lisää

Valtion taiteilija-apurahan sai joka yhdeksäs hakija

Taidetoimikunnat ovat jakaneet 294 uutta taiteilija-apurahaa. Vuositasolla apurahoja maksetaan kaikkiaan noin 11,5 miljoonaa euroa. Apurahojen pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta viiteen vuoteen.

Lue lisää

Taiken järjestöjen ja yhteisöjen päivä 7. syyskuuta

Päivä toimii lähetekeskusteluna taiteen toiminta-avustusten laadun arvioinnin sanallistamiseen.

Lue lisää

Kulttuuripolitiikan tutkijat ja vertaisarvioijat pohtivat laadunarviointia

Taike ja Norjan Kulturrådet järjestävät tilaisuuden taiteellisen laadun arvioinnista perjantaina 25. elokuuta klo 9-11 Helsingin Hakaniemessä.

Lue lisää

Sata uutta taiteilija-apurahaa kasvualan työllistämiseen

Suomen 100-vuotislahjaksi Taiteen edistämiskeskus (Taike) esittää taiteilija-apurahojen lukumäärän kasvattamista sadalla sekä apurahan korottamista 10 prosentilla. Nämä tulee sisällyttää vuoden...

Lue lisää

Lastenkulttuurin edistämiseen 570 000 euroa

Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja alueelliset taidetoimikunnat ovat jakaneet lastenkulttuurin edistämiseen kohdeapurahoja ja avustuksia yhteensä 570 000 euroa.

Lue lisää

Yhteystiedot

Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295330900
asiakaspalvelu@taike.fi
Henkilöhaku

Lisätietoa arkkitehtuurista

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus

Suomen arkkitehtiliitto

Viimeksi muokattu: 11.11.2016