Författarna Aino Havukainen, Sami Toivonen och Kalle Veirto fick statspriser i barnkultur

17.11.2017

Kirjailijat ja kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat luoneet suositun lastenkirjasarjan Tatu ja Patu, jonka oikeudet on myyty yli 20 maahan.

Aktörer inom barnkultur belönades med statspriset för barnkultur. Statspriset gick till författarna och illustratörerna Aino Havukainen och Sami Toivonen samt författaren Kalle Veirto. Minister Terho delade ut prisen fredagen den 17 november i Helsingfors.

Statspriset i barnkultur beviljas av Centret för konstfrämjande som erkänsla för förtjänstfullt arbete inom barnkultur som slutförts under de tre senaste åren. Priset kan också beviljas till en konstnär som på ett förtjänstfullt sätt under en lång tid har arbetat för barnkulturen. Bägge pristagare fick 15 000 euro. I år ville man genom statsprisen för barnkultur lyfta fram författarens betydelse som främjare av barns och ungas läsintresse.

Prisen beviljas ur Veikkaus avkastning.

Prismotiveringar (på finska):

Kirjailijat ja kuvittajat Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat vieneet lapset ja vähän vanhemmatkin lukijat Tatun ja Patun ihmeelliseen maailmaan. Outolan veljesten seikkailut ovat ehtymättömiä, ja kuvitus riemastuttaa. Sekä kerronta että kuvitus aiheuttavat oivaltamisen riemua. Riemua välittyy myös Tatu ja Patu -elokuvista ja näytelmistä. Lastenkirjoja tiiviisti yhdessä luovan, Sastamalassa asuvan taiteilijapariskunnan viimeisin teos on innovatiivinen satukirja, joka osallistaa niin pienen lukijansa kuin pienelle lukijalle lukijan.

Aino Havukaista ja Sami Toivosta voi pitää lastenkulttuurin moniosaajina. Heidän kättensä jälki näkyy oman tuotannon lisäksi muun muassa Risto Räppääjä -kirjojen kuvituksissa. Havukainen ja Toivonen ovat edistäneet myös suomalaista kulttuurivientiä: Tatu ja Patu -kirjasarjan oikeuksia on tähän mennessä myyty yli 20 maahan. 

Nuortenkirjailija Kalle Veirto on julkaissut lähes 30 lasten- tai nuortenkirjaa. Hänen humoristiset, jännittävät ja myötäelävät kirjansa ja kirjasarjansa ovat rohkaisseet varsinkin poikia lukemaan. Hänen kirjoistaan löytyy jalkapalloa, salibandyä ja salapoliisiharrastusta.

Lahtelaisen Kalle Veirron kirjojen tyylilajin on sanottu olevan kovaksi keitettyä naivismia, jossa on tennissukka-anarkistista asennetta. Veirron kielellisesti leikkivissä kirjoissa seikkaillaan vaikkapa kesässä, konsoleissa, isän ja pojan suhteessa, suvaitsevaisuudessa ja vääjäämättömissä yhteenotoissa.

Mer information:

Ulla Lassila, ulla.lassila@taike.fi, tfn 02953 30860

Undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelande 17.11.2017

Twitter: #valtionpalkinnot/#statspris  #lastenkulttuuri/#barnkultur

Bilder hittar du på Flickr

Kontakt

Centret för konstfrämjande
Hagnäskajen 6, PB 1001
00531  Helsingfors
Karta

tfn 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Sök personer