Taustakuva

Formgivning

Form är nära.

- Juha

© Antti Luostarinen / Hahmo. Fotograferingsplats: Designmuseet.
Senast ändrad: 27.08.2016

Formgivining

Den finska formgivningen har starka traditioner och den är internationellt uppskattad. I Finland har man under de senaste åren satsat speciellt mycket på formgivning då Helsingfors valdes till World Design Capital år 2012.

Formgivningskunnande är konstnärligt kunnande. För att bli antagen till utbildning för formgivare förutsätts konstnärlig begåvning och färdigheter för estetisk gestaltning. I Finland har man sedan länge understött formgivning som en konstart.

Formgivningsfältet är omfattande. Industriella formgivare, inredningsarkitekter, möbelplanerare, grafiska planerare, kläddesigners, textilkonstnärer, keramiker, smyckekonstnärer och konsthantverkare verkar alla inom formgivningsbranschen.  

De senaste åren har formgivning utvidgats från den traditionella produktformgivningen mot immaterialitet, vilket antyder på bland annat service inom strategisk design, brand design, digital planering och service design.

  

Senast ändrad: 25.07.2013
Flest musiker, tonsättare och bildkonstnärer bland konstnärspensionsmottagarna

Centret för konstfrämjande (Taike) har delat ut 61 extra konstnärspensioner.

Läs mer

Formgivning främjas med 445 000 euro

Centret för konstfrämjande stöder evenemang, utställningar och projekt inom formgivningsbranschen med 168 000 euro. Arkitektur- och formgivningskommissionen delade ut projektstipendier åt...

Läs mer

Notsjö Glasbruks kulturstiftelse fick statspriset i design

Priset som beviljas av statens arkitektur-, formgivning och miljökonstkommission delades ut av undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen på onsdagen i Helsingfors. Priset på 13 500...

Läs mer

Formgivare erhöll 17 konstnärsstipendier

Statens arkitektur-, formgivnings- och miljökonstkommission har delat ut konstnärsstipendierna som inleds i början av 2017.

Läs mer

Extra konstnärspension åt 59 konstnärer

Centret för konstfrämjande har beviljat 59 personliga extra konstnärspensioner som antingen full- eller delpension från och med den 1.1.2016.

Läs mer

Elva konstprojekt fick procentbidrag

Centret för konstfrämjande har delat ut statsbidrag till byggnadsprojekt som följer den så kallade procentprincipen. Stöd för konstanskaffningar mottogs av 11 byggherrar runtom i landet.

Läs mer

Över 400 000 euro för att främja formgivning

Centret för konstfrämjande och statens arkitektur-, formgivning- och miljökonstkommission har beviljat 445 000 euro som stipendier och bidrag till formgivningens område för 2016. Saken bereddes av...

Läs mer

Statspriset i formgivning 2015 till formgivare Mikko Kärkkäinen

Mikko Kärkkäinen är träartenom, hantverkare, sammanförare av ljus och trä samt grundare och huvuddesigner för företaget Tunto som är baserat i Träskända.

Läs mer

Miljökonstens första konstnärsstipendium till Tuike Alitalo

Statens arkitektur-, formgivnings- och miljökonstkommission har delat ut konstnärsstipendierna som inleds i början av 2016. Konstnärsstipendiet inom kommissionens nyaste konstart, miljökonsten,...

Läs mer

Bildkonstens visningsstipendium åt 120 konstnärer

Visningsstipendienämnden för bildkonst har delat ut 960 000 euro som visningsstipendier för 2015.

Läs mer

Kontakt

Arkitektur- och formgivningskommissionen
Hagnäskajen 6, PB 1001
00531  Helsingfors
Karta

tfn 0295330900
asiakaspalvelu@taike.fi
Sök personer