Taustakuva

Egentliga Finland

© Eero Saarela
Senast ändrad: 29.08.2016

 

 

 

 


Osaamispolku-hanke on päättynyt. Hankkeen loppuraporttiin ja hankkeessa tuotettuun julkaisuun pääset tutustumaan tästä.

***

 

Taiteella hyvinvointia vanhustyöhön

 

Taide tuo hyvinvointia ja parantaa elämänlaatua. Jokaisella on oikeus taiteen ja kulttuurin tasa-arvoiseen saavutettavuuteen. Hyvinvointityöstä kiinnostunut taiteilija kohtaa työssään monta osapuolta: asiakkaan, potilaan, vanhuksen, omaiset, sairauden, hoitolaitoksen ja taidekentän. Miten taiteella voi vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun? Millä aisteilla saavuttaa arjesta poislipuvat vanhukset? Miten toimia taiteilijana ja osana yhteisöä laitoksissa, vanhainkodeissa tai kotihoidossa?
 

Turun kulttuuripääkaupunkivuosi 2011 loi vahvan ja ainutlaatuisen pohjan taiteen näkemisestä osa­na ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja koettua terveyttä. Tätä työtä jatkoi Osaamispolku – kohtaamisia vanhustyössä -hanke, jossa taiteilijat kehittivät hyvinvointipalveluja ikäihmisille. Vuosina 2012–2013 Osaamispolun koulutuksessa oli mukana 17 taiteilijaa, jotka työskentelivät n. 200 ikäihmi­sen kanssa 17 vanhustyön yksikössä Turun seudulla.

Osaamispolun taiteilijat kävivät läpi monipuolisen ohjausjakson. Se koostui ryhmätapaamisista, liike­toimintakoulutuksesta, menetelmätyöpajoista, yhteistapaamisista vanhustyön ammattilaisten kanssa, mentoroinnista ja työskentelyjaksoista vanhustyön toimintayksiköissä. Lisäksi he osallistuivat van­hustyöhön perehdyttävään koulutukseen, jonka toteutti fysioterapeutti Päivi Linnelä-Aniszewski osa­na Turun ammattikorkeakoulun terveysalan johtamisen ja kehittämisen koulutusohjelman ylempää ammattikorkeakoulututkintoaan.

Taiteilijoiden tukena oli hyvinvoinnin ja soveltavan taiteen ammattilaisista koostuva asiantuntija­paneeli sekä taidekoordinaattori Anna-Mari Rosenlöf. Asiantuntijapaneelin puheenjohtajana toimi Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Henri Terho. Muut jäsenet olivat Läntisen tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtaja Lotta Skaffari, hankesuunnittelija Helena Malmivirta Turun ammat­tikorkeakoulun hyvinvointitoimialalta, teatteri-ilmaisun ohjaaja Marja Susi, ylihoitaja Tuulia Kopo­nen sekä elokuvataiteilija ja tuottaja Tarja Lapila.

Taiteilijat kehittivät omaa palvelumalliaan työjaksolla vanhustyön yksiköissä. He työskentelivät Turun kaupungin ympärivuorokautisessa hoidossa ja ennaltaehkäisevissä palveluissa, yksityisissä hoivako­deissa, Raisiossa päivätoiminnassa, Kaarinassa tehostetun palveluasumisen yksikössä, Vehmaalla ko­tihoidossa sekä Kyrössä ja Somerniemellä ympärivuorokautisen asumispalvelun yksiköissä.
 

Taiteilijaesite
 

Osaamispolussa mukana olleet taiteilijat:
 

Suvi Aarnio, kuva- ja yhteisötaiteilija
Pia-Maria Björkman, musiikkipedagogi (YAMK), sairaala- ja hoivamuusikko
Assi Huhtanen, kuvataiteilija (AMK), värikylpyohjaaja
Kristian Jalava, valokuvaaja
Jennifer Joffs, tanssiopettaja
Helianne Kallio, FM, sanataiteilija
Keanne van de Kreeke, kuvittaja, kuvataiteilija
Minna Maija Lappalainen, kuvataiteilija
Terhi Lehtovaara, musiikkipedagogi, -terapeutti, muusikko
Hanna Mäkinen, teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK)
Tiina Paananen, teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK)
Annastiina Saastamoinen, tanssija
Tea Tikka, kuvataiteilija
Andréa Vannucchi, valokuvaaja, kuvataiteilija
Eeva Terävä, muotoilija, kuvataidekasvattaja
Sanna Vainionpää, kuvataiteilija
Veera Vähämaa, FM, sanataiteilija

 

 

Osaamispolku oli jatkoa Euroopan kulttuuripääkaupunkivuodelle 2011 Turussa.

Senast ändrad: 15.05.2014

Kontakt

Åbos byrå
Självständighetsplan 2
20800  Åbo
Karta

tfn 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Sök personer

Senast ändrad: 15.01.2014