Taustakuva

Lapland

© Marja Helander
Last modified: 02.07.2019

tkt.simplenews.title.art-awards

Ohjaaja Antti Haase sai Lapin taidepalkinnon 2020 | Tiedote

Lapin taidetoimikunta palkitsi elokuvaohjaaja Antti Haasen pohjoisen tarinoita kertovista dokumenttielokuvistaan. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Read More

Säveltäjä Outi Tarkiainen sai Lapin taidepalkinnon 2019

Lapin taidetoimikunta palkitsi säveltäjä Outi Tarkiaisen hänen kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävästä työstään säveltäjänä. Veikkauksen tuotosta maksettava palkinto on 5 000 euroa.

Read More

7 sooloa -nukketeatterifestivaali sai Lapin taidepalkinnon 2018

Lapin taidetoimikunta palkitsi 7 sooloa -nukketeatterifestivaalin sinnikkäästä työstä, jolla se on lisännyt Lapin esittävän taiteen monimuotoisuutta. Veikkauksen tuotosta maksettava palkinto on 5...

Read More

Kuvanveistäjät Pekka ja Teija Isorättyä saavat Lapin taidepalkinnon

Lapin taidetoimikunta palkitsi kuvanveistäjät Pekka ja Teija Isorättyän heidän laaja-alaisesta työstään taiteilijoina. Veikkausvoittovaroista maksettava palkinto on 5 000 euroa.

Read More

Päiväkoti Asemapäällikkö sai Lapin taidepalkinnon

Lapin taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2016 taidepalkinnon Rovaniemeläiselle Päiväkoti Asemapäällikölle. Palkinto on suuruudeltaan 5000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Read More

Monitaiteilija Niillas Holmberg sai Lapin taidepalkinnon

Lapin taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2015 taidepalkinnon Utsjoella saamelaisperheeseen 1990 syntyneelle monitaiteilija ja kulttuurivaikuttaja Niillas Holmbergille. Palkinto on 5000 euroa ja se...

Read More

Lapin taidepalkinto Helena Junttilalle ja Länsi-Pohjan jousikvartetille

Lapin taidetoimikunta palkitsee taidemaalari Helena Junttilan sekä Länsi-Pohjan jousikvartetin tunnustuksena Lapin taide-elämän hyväksi tehdystä merkittävästä työstä. Molemmat palkinnot ovat...

Read More

Lapin taidetoimikunta palkitsi kirjailija Mirjam Kälkäjän ja Jänkä-kulttuurilehden

Lapin taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2011 taidepalkinnot torniolaiselle kirjailija Mirjam Kälkäjälle sekä Jänkä -kulttuurilehdelle. Kumpikin palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa.

Read More

Tiedote 12.12.2014

 

Näyttelijä, lausuntataiteilija Marketta Airolle Lapin taidepalkinto

 

Lapin taidetoimikunta palkitsi Airon hänen ansiokkaasta ja monipuolisesta työstään näyttelijänä ja lausuntataiteilijana. Palkinto on 5 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

 

Marketta Airo (s. 1949) on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti, puheterapeutti ja logonomi, lisäksi on suorittanut lukuisia teatterialan kursseja. Hän on toiminut muun muassa lausunnanohjaajana, puheilmaisun opettajana, lausujana ja näyttelijänä. Marketta Airo voitti vuonna Veikko Sinisalo –kilpailun ollen vuoden 1979 Nuori Lausuja. Monipuolinen taiteilija Marketta Airo on ollut yli 30 vuotta Suomen Lausujain Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton jäsen.

 

Airon tärkeitä näytelmiä ovat esimerkiksi Isä isä ja Anjan lähes erinomainen elämä. Isä isä on vuodelta 2002. Se on aiheeltaan omakohtainen ja Airon itsensä kirjoittama. Monologi Anjan lähes erinomainen elämä on ollut yleisö- ja festivaalimenestys. Se vieraili vastikään Rovaniemelläkin. Esitys palkittiin 2014 myös valtakunnallisessa monologikilpailussa, jonka tuomaristo tykästyi Marketta Airon lämpimään ja elämänläheiseen tulkintaan. Tällä hetkellä Airolla on rooli näytelmissä Täydelliset häät sekä Aladdinin taikalamppu ja Anjan lähes erinomainen elämä jatkaa edelleen Kemin näyttämöllä.

 

Henkilökohtainen kädenjälki Lapin teatterikentässä on ollut mittava: hän on aina aktiivisesti osallistunut niin teatterifestivaaleille, järjestänyt omia lausuntailtojaan 1970-, 1980- ja 2000-luvulla, kuin on ollut mukana useissa pienryhmäruno-produktioissa. Näyttelijänä Kemin kaupunginteatterissa hän on toiminut yli 30 vuotta. Rooleja hänellä on ollutkin yli 140 näytelmässä.

 

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka muun muassa päättää alueensa taidepalkinnoista. Taidepalkinto myönnetään yhteisöille tai yksityisille tunnustuksena Lapin taide-elämän hyväksi tehdystä merkittävästä työstä.

Last modified: 03.02.2015

Contact

Office of Rovaniemi
Ruokasenkatu 2 A
96200  Rovaniemi
Map

Tel. +358 295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi

Taiken henkilökunta Rovaniemellä Last modified: 01.07.2019