Koko kehollista kokijuutta, kiitos!

Matkakertomuksiani, osa 1, Kouvolassa 12.4.2013

On häkellyttävän hämmentävää huomata, miten lauma ihania päiväkoululaisia ja koululaisia voi avata silmät näkemään ja huomaamaan asioita uudesta näkökulmasta. Jopa sen suhteen, mitä tuntemuksia ja ajatuksia itse taiteen parissa kokee. Ja ennen kaikkea, miten sen kokijuuden ilmaisee.

Tänään koin juuri tällaisen ahaa-elämyksen Lempo-festivaalin koulukonsertissa, jossa Udmurtialaiset mummot (ei ne euroviisuilijat) sekä kansantanssi/musiikkiryhmä Ekton korka & Vujuis esiintyivät.

Voin kuvitella, että ainakin osalle konserttiin tulleista lapsista oli moneen kertaan muistutettu ennen konserttia, että "konsertissa on muistettava istua hiljaa paikallaan ja kuunneltava". Ja näin varmaan olisikin tapahtunut, ellemme minä ja muutama muu konserttiin eksynyt aikuinen olisi alkaneet taputtaa musiikin mukana ja kuorruttaa väliaplodejamme hurraa-huudoilla.

Aluksi olimme (siis me  muutamat aikuiset) selvästi yleisesti kaikkien noin 4 - 7 -vuotiaiden paheksunnan kohteita. Emmehän ymmärtäneet, miten aikuisten oikeesti konserteissa käyttäydytään.

Lopulta kuitenkin koko keholla kokemisen vietti vei mukanaan myös lapset. Kiitos hämmentävän vähäeläisestä, mutta iloa ja energiaa pursuavan urmundialaisen kansantanssin ja -musiikin.

Oli ihana seurata, miten nuo alussa vienosti penkissä istuvat tulevaisuuden toivot alkoivat taputtaa ja kannustaa esiintyjiä. Ja viimeistään siinä vaiheessa tajusin saaneeni salillisen sielunkumppaneita, kun lapset(kin) yltyivät istumatanssailuun musiikin mukana.

Oli myös ihmeellistä nähdä, mikä muutos esiintyjissä tapahtui, kun yleisö syttyi. Oli kuin heidän sisäinen lamppunsa teho olisi vahvistunut muutamasta watista sataan (sori, elän vielä hehkulamppuaikaa).

Aikuisena usein unohtaa, että taiteesta ja kulttuurista voi nauttia muillakin aisteilla ja ruumiinosilla kuin silmillä ja korvilla.  Jopa konserttisalin penkillä istuessaan. Lisää tällaista koko kehollista kokijuutta ja tekijyyttä, kiitos!

Minna Sirnö

 

Viimeksi muokattu: 15.09.2016