Joulupukin jälkeen

14.01.2013

Joulukuun viimeiset päivät tein viimeisiä työtehtäviäni professorina. Uuden vuoden aattoiltaan asti luin opinnäytteitä ja esseitä, joiden aiheena oli luovuuden johtaminen ja johtaminen luovilla aloilla. Hyvää kertausta ja loistavia ajatuksia, kirjasin niitä ylös mielessäni tuleva pätkätyöni Taiteen edistämiskeskuksen väliaikaisena johtajana.

Odotuksia uuden viraston johtajan pestiin tuntui kohdistuvan melkein yhtä paljon kuin joulupukkiin. Lyhyessä ajassa olisi rakennettava uuden viraston arki. Olisi tehtävä toimintamallit, joilla taiteen tasa-arvoinen tuki turvataan jatkossakin. Toivomuslistalla on asiantuntijaorganisaation kehittäminen ja taiteen kentän vakuuttaminen siitä, että sen ääni kuuluu jatkossakin. Siirtymäkauden tehtäviin oli varattu melko lyhyt siirtymäkausi, arki alkoi heti 2. tammikuuta.

Opiskelijoitteni esseissä oli tärkeitä huomioita. Luovuutta on kyky oppia haasteiden kautta, tärkeää on osata etsiä ja ratkaista oikeita ongelmia uudellakin tavalla. Luovuuteen kuuluu epävarmuuden sietäminen, myös virheistä voi oppia. Usealle esseistille kirjasin toiveen palata asioihin jonkin ajan kuluttua, kunhan itsekin oppisin kuinka hyvin teoria ja käytäntö kohtaavat.

Lyhyen johtajaurani aikana olen antanut kertoa itselleni, että matka Taiteen keskustoimikunnasta Taiteen edistämiskeskukseksi on ollut kuoppainen, hidas ja toisaalta liian nopea, hyvin tuulinen ja samalla hieman sumuinen. Muutokset ja varsinkin johtajan asema ovat herättäneet huolta jo ennakkoon. Miten taiteilijoiden, aluetoimipisteiden, läänintaiteilijoiden ja muiden asiantuntijoiden ääni tulee kuuluviin. Entä mitä tarkoittaa taiteen edistäminen? Kuka edistää, kenen ehdoilla? Miten taataan jatkossakin taiteilijoiden vapaus ja riippumattomuus? Miten monikulttuurisuus toteutuu, entä alueellinen tasa-arvo?

Luovuus on yksilöllistä mutta uudistukset – siis muutokset parempaan – ovat ihmisten yhteisen toiminnan tuloksia. Ihmisten vuorovaikutus on ensisijaista, vasta sen pohjalta kehitetään ja otetaan käyttöön työkalut. Me emme lähde työhön puhtaalta pöydältä, hyvät käytännöt, asiansa osaavat ihmiset ovat tallella. Ehkei tarvitse olla joulupukki selvitäkseen tästä keikasta.

Marjo Mäenpää

Viimeksi muokattu: 15.09.2016