Valokuva- ja äänitaiteilija Jyrki Portinille Pohjanmaan taidepalkinto 2020 | Tiedote

Mustavalkoinen kuva Jyrki Portinista hämärässä metsässä

Pohjanmaan taidetoimikunta palkitsi valokuva- ja äänitaiteilija Jyrki Portinin hänen vähäeleisestä, monipuolisesta ilmaisustaan. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Kokkolalainen valokuvaaja ja äänitaiteilija Jyrki Portin on jättänyt näkyvän jäljen valokuvataiteeseen valtakunnallisesti ja alueellisesti. Teoksissaan Portin pyrkii vähäeleiseen ja monella tasolla liikkuvaan ilmaisuun. Kuvaajana häntä kiehtovat aika ja sen kuluminen. Kuvatessaan hän käyttää neulanreikätekniikkaa, klassisia palkkikameroita tai keskikoon kameroita. K. H. Renlundin museossa Kokkolassa nähty laaja Maan aika -näyttely (2019) oli Portinin vuosien mittainen henkilökohtainen matka ympäristön ja luonnon jatkuvuuden kokemuksesta. Luonto ja ympäristö ovatkin toistuva teema hänen tuotannossaan.

Jyrki Portin työskentelee poikkitaiteellisesti ja yhdistää teoksissaan kuvaa, tekstiä ja ääntä. Kuva, runot ja ääni ovat merkittävässä roolissa myös hänen valokuvataidekirjoissaan, kuten Astrobothniassa (2010), johon sisältyi Marko Portinin säveltämä ja esittämä teos Áigi  kuudelle klarinetille. Jyrki Portin tekee myös itse musiikkia nimellä Aarniseppä. Analogisen elektroniikan ohella hän käyttää erilaisia akustisia ääniä, kuten luonnosta tehtyjä kenttänauhoituksia, erilaisia kelloja, itse tekemiään paimensoittimia, lyömäsoittimia ja puhaltimia.

Pohjanmaan valokuvataiteeseen Portin on vaikuttanut toimiessaan eri tehtävissä Pohjanmaan valokuvakeskuksessa ja Lakeuden Laajakuvafestivaaleilla.  Paikallisen valokuvataiteilijan sanoin: ”Jyrkillä on aina aikaa vaihtaa pari sanaa valokuvauksesta, neuvoa alueelle saapunutta tulokasta ja ennen kaikkea, olla ihminen ihmiselle.” 

Pohjanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja: 
Arja-Liisa Räisänen, erityisasiantuntija, arja-liisa.raisanen@taike.fi, 0295 330 722.

Yhteystiedot

Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku