Kuopion Sirkus sai Pohjois-Savon taidepalkinnon | Tiedote

Kuopion Sirkus. Kuva: Niko Puumalainen.

Pohjois-Savon taidetoimikunta palkitsi Kuopion Sirkuksen säteilevästä ja innovatiivisesta toiminnasta sekä sirkustaiteen vahvistamisesta. Vuoden 2021 taidepalkinnon suuruus on 10 000 euroa.

Kuopion Lasten Sirkus ry perustettiin vuonna 1986. Yhdistyksen nimeksi on 35 toimintavuoden aikana vakiintunut Kuopion Sirkus. Ammattijohtoinen sirkus tarjoaa laadukasta taiteen perusopetusta. Sirkusopetukseen osallistuu vuosittain yli 300 oppilasta pienistä lapsista aina aikuisiin. Kuopion Sirkus on myös vienyt maksutonta nuorten sirkustoimintaa nuorten pariin nuorisotiloihin ja kouluille.

Kuopion Sirkus on vuosittain valmistanut Pakkassirkus-esityksen, joka yhdistää sirkusta, tanssia ja teatteria. Kuopion kaupunginteatterissa esitettävä tarinallinen kokonaisuus tarjoilee oivaltavasti sirkustaidetta, ja teatterin ammattimaiset, saavutettavat ja turvalliset puitteet mahdollistavat korkeatasoisen elämyksen esiintyjille, perheille ja yleisölle. Esiintyjät ovat Kuopion Sirkuksen nuoria harrastajia, jotka esittävät muun muassa ilma- ja tasapainoakrobatiaa. Taiteellisen tiimin kekseliäisyys on yllättänyt yleisön vuosi vuoden jälkeen.

Kuopion Sirkuksen voimahahmot ovat sirkuksen oma kasvatti, sirkusammattilaiseksi kouluttautunut tirehtööri Emilia Tengvall-Matero sekä hallituksen puheenjohtaja Heikki Matero, joka vastaa esitysten riggauksesta eli ripustuksesta ja kiinnityksistä rakenteisiin ja siten esiintyjien turvallisuudesta. Sirkustaiteen ammattilaisten johdolla Kuopion Sirkus on vakiinnuttanut asemansa säteilevänä, turvallisena, innovatiivisena ja osallistavana tahona, jonka positiiviset kerrannaisvaikutukset ovat valtavat.

Kuopion Sirkuksen aktiivinen toiminta pitää yllä niin harrastajien kuin ammattilaistenkin tekemisen liekkiä ja vahvistaa sirkustaiteen asemaa Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Hanna Susitaival, vt. suunnittelupäällikkö, hanna.susitaival@taike.fi, 0295 330 910.

Yhteystiedot

Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku