Taiteen valtionpalkinto 2020: Äänessä kuvataiteilija Maria Duncker | Artikkeli

Kuvassa Maria Duncker.

Maria Duncker. Kuvaaja: Markus Åström.

Maria Duncker sai vuoden 2020 kuvataiteen valtionpalkinnon. Hän kertoo nyt urastaan ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa vuoden 2020 taiteen valtionpalkinnon saajat kertovat omasta polustaan taiteilijoina. He raottavat ovea työnsä tekemiseen vastaamalla muutamaan kysymykseen.

Kuinka valtionpalkinnon saajaksi tullaan? Eli taiteellinen urasi pähkinänkuoressa. 

Kiitän suuresti Taiteen edistämiskeskusta Valtion taidepalkinnosta, en ole vieläkään aivan sisäistänyt tätä kunniaa.

Kyllä tuo rento, itsestäänselvä suhtautuminen taiteen tekemiseen syntyi noin parisen vuotta taidekoulujen jälkeen, 90-luvun keskivaiheilla. Tuohon aikaan oli selvää, ettei laman alla pahemmin kannattanut odottaa rahoitusta tekemiseen, vaan teosideat piti toteuttaa itse kyhätyillä, inspiroivilla halpismateriaaleilla ja kokeilevilla esillepanoilla. Myöhemmin, kun olen jo saanut rahoitustakin teoksiini, on kiinnostus jämämateriaaleihin ja kokeelliseen toimintaan pitänyt pintansa.

Mitä palkinnon saaminen merkitsee sinulle juuri nyt?

Jo kouluvuosina olen tehnyt taidetta myös yhdessä ystävien kanssa, ja tämä on jatkunut tähän päivään asti. Yhteistyöhän kun on parhaillaan rohkeata, riemastuttavaa toimintaa.

Haluan kiittää eri taiteenaloilla toimivia ystäviäni, joitten kanssa olen vuosien varrella työskennellyt:
Tuomo Puranen, Anne Hiekkaranta, Vera Nevanlinna, Maximilian Latva, Katri Kainulainen, Seppo Renvall, Maija Saksman, Riku Mäkinen, Jimi Tenor, Roope Ahola, Mimosa Pale, Jukka Rusanen, Ilona Valkonen, Linda Bondestam, Annika Tudeer, Sanna Sarva, Tuija Järvenpää, Rita Jokiranta, Anne Siirtola ja Kaisu Paavilainen.

Kiitän myös kannustajia ja asiantuntijoita: Radoslav Gryta, Antero Koskinen, Jari Björklöv ja Markus Åström.

Mitä kohti suuntaat seuraavaksi?

Itsekseni touhutessani painun luonnonhelmaan, sieltä pulppuaa oivalluksia, vapautta ja iloa, joita hyvässä lykyssä saan vangittua taiteeksi.

Valtion taidepalkinnon tukemana voin jatkaa luonnossa työskentelyä. Olen juuri alkanut seurata eri eläinlajien naapurisuhteita, joskus jopa samassa pesässä asuvien eri eläinasukkaitten yhteiseloa. Miten ja mitä tästä voi syntyä on täysin auki, mutta innostus aiheeseen on suuri.

Mikä on ajankohtainen viestisi ihmiskunnalle?

Ihmiskunnalle viestinä lainaan kuvanveisto-opettajaani Radoslav Grytaa, joka jo kouluaikana sanoi: Ole rohkea.


Visuaalisten taiteiden toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:
Maria Duncker (s. 1963) on poikkeuksellisen monialainen kuvataiteilija. Viime vuosina hänet on nähty ennen kaikkea kokeellisten video- ja mediateosten tekijänä. Alun perin Duncker on saanut keramiikkataiteilijan ja kuvanveistäjän koulutuksen ja monet hänen teoksistaan kytkeytyvät esitystaiteen konteksteihin. Dunckerin tuotannossa oleellista on syvä yhteys ja kunnioitus luontoon ja ekologiaan – jo vuosikausia ennen kuin teemoista tuli taiteen valtavirtaa. 

Yhteystiedot

Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku