Keski-Suomen taidepalkinto 2013 runoilija Harry Salmenniemelle

Keski-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2013 taidepalkinnon runoilija Harry Salmenniemelle. Salmenniemi palkitaan rohkeasti uutta suuntaa etsivästä kokeellisesta runoudestaan sekä taidostaan kannustaa kirjailijoita yhteistyöhön.

Harry Salmenniemi on jyväskyläläinen runoilija, jonka esikoisteos Virrata että ilmestyi vuonna 2008. Texas,sakset julkaistiin vuonna 2010 ja Runojä ilmestyi vuonna 2011. Viimeisin teos Kivirivit ilmestyi 2013.

Salmenniemen kaikki teokset ovat erilaisia - omaäänisen ilmaisun sijaan hän on hakenut jatkuvasti uudenlaisia kirjoittamistapoja. Texas, sakset -teos oli aloittamassa uuden sukupolven runoutta. Tyyliltään se oli uudenlainen teos, joka poikkesi selvästi aiemmasta 90-luvulla kehittyneestä runouden tyylistä. Teos palkittiin Kalevi Jäntin palkinnolla ja nostettiin Runeberg-ehdokkaaksi.

Salmenniemen runoteokset ovat taidetta myös graafiselta suunnittelultaan. Runojä sai Vuoden 2011 kaunein kirja -tunnustuksen.

Salmenniemen taito saada kirjailijoita yhteistyöhön näkyy osaltaan ns. jyväskyläläisen runouden nousussa valtakunnallisesti arvostetulle tasolle. Salmenniemen runoja on käännetty englanniksi, ranskaksi, italiaksi ja portugaliksi.

Keski-Suomen taidetoimikunnan tunnustuspalkinto jaetaan ansiokkaasta ja peräänantamattomasta työstä taiteen hyväksi Keski-Suomessa. Palkinnon rahallinen arvo on 5 000 euroa. Keski-Suomen taidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen alueellisista asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista alueellaan.

Palkinto luovutetaan Taiteen edistämiskeskuksen Keski-Suomen aluetoimipisteen monitaidetila IKKUNAssa 4. lokakuuta klo 15.30. IKKUNA sijaitsee Forumin kauppakeskuksessa, käyntiosoite Asemakatu 7, Jyväskylä.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Sari Ilmola p. 0295 330 836
Taiteen edistämiskeskuksen Keski-Suomen aluetoimipiste

Yhteystiedot

Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku