Keski-Suomen taidetoimikunnan Vuoden Vääntö 2013 -palkinto osuuskunta Poesialle

Keski-Suomen taidetoimikunta painottaa palkinnon myöntöperusteissaan Poesian yhteisöllistä kustannustyötä, taiteellista tinkimättömyyttä, tasa-arvoista ja keskustelevaa toimitustyötä sekä ekologisuutta.

Osuuskunta Poesia on runouteen keskittyvä yhteisöllinen kustantamo, joka haluaa vaalia kustantamisen kulttuuritehtävää sen käytäntöjä uudistaen. Poesia kustantaa korkeatasoista, uusia muotoja etsivää runoutta.

Kustantamoa pyörittää joukko uuden polven runoilijoita ja kirjallisuuden ammattilaisia, jotka ovat ottaneet kirjan tekemisen prosessin omiin käsiinsä. Runoilijat ja kustannustoimittajat ovat tasa-arvoisia Poesian tekijöitä, ja samat henkilöt toimivat usein molemmissa rooleissa.

Julkaistavat kirjat valitaan taiteellisin kriteerein.  Kirjoilla on pitkä elinkaari. Poesia on kiinnostunut sekä käsinkosketeltavasta, kestävästä kirjaesineestä että kirjan aineettomuudesta.

Poesian julkaisemat kirjat kustannustoimitetaan tarkasti. Kirjojen toimittamisesta ei makseta palkkaa, vaan sitä tehdään taiteellisesta mielenkiinnosta. Julkaisukynnys on näin ollen korkea.  Poesian teokset ovat internetissä ilmaiseksi ladattavina pdf-tiedostoina tai muuten vapaasti saatavilla.

Kirjat tuotetaan mahdollisimman ekologisesti.  Poesia panostaa ympäristöystävällisiin materiaaleihin, suosii suomalaisia painoja ja pitää painoskoot tarkoituksenmukaisina.

Poesia sanoutuu irti kirjojen sesonkiajattelusta: Poesian kirjat eivät vanhene vuoden vaihtuessa.

Vuoden Vääntö on Keski-Suomen taidetoimikunnan tunnustuspalkinto ansiokkaasta ja peräänantamattomasta työstä taiteen edistämiseksi Keski-Suomessa. Palkinnon rahallinen arvo on 1 500 euroa ja se jaetaan nyt kolmatta kertaa. Keski-Suomen taidetoimikunta on yksi Taiteen edistämiskeskuksen alueellisista asiantuntijaelimistä. Se päättää vertaisarviointiin perustuvista taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista ja palkinnoista alueellaan.

Palkinto luovutetaan Taiteen edistämiskeskuksen Keski-Suomen aluetoimipisteen monitaidetila IKKUNAssa 4. lokakuuta klo 15.30. IKKUNA sijaitsee Forumin kauppakeskuksessa, käyntiosoite Asemakatu 7, Jyväskylä.


Lisätietoja:
erityisasiantuntija Sari Ilmola p. 0295 330 836
Taiteen edistämiskeskuksen Keski-Suomen aluetoimipiste

Yhteystiedot

Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku