Residenssitoiminta sosiaali- ja terveyssektorilla

Taiteilijaresidenssi sosiaali- ja terveyssektorilla (hyvinvointiresidenssi) on toimintamalli, jota on kokeiltu Suomessa useissa hankkeissa taiteilijoiden ja taideorganisaatioiden aloitteesta vuosien mittaan. Toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön taiteilijoiden, järjestöjen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä.

Toimintamalli pähkinänkuoressa

Jokainen yhteisö jäsenineen ja sidosryhmineen muodostaa oman ainutlaatuisen ympäristönsä residenssitoiminnalle. Residenssissä taiteilija työskentelee yhteistyökumppanin edustamassa yhteisössä hyödyntäen oman taiteenalansa menetelmiä, kuten musiikki, tanssi, kuvataide, sirkus ja niin edelleen.

Taiteilijan työskentely voi kohdistua asiakkaisiin ja heidän omaisiinsa, henkilökuntaan tai laajemmin lähialueen yhteisöön, jolloin työskentelyssä on mahdollisesti mukana esimerkiksi lähialueella toimiva asukasyhdistys tai päiväkoti.

Työstä maksetaan taiteilijalle palkkio sekä ennalta sovitut työskentelystä aiheutuvat kulut. Lisäksi residenssin järjestäjä tarjoaa taiteilijalle itse tai yhteistyössä sidosryhmiensä kanssa majoituksen residenssin ajaksi, perehdytyksen työympäristöön, työyhteisön tuen sekä riittävän määrän työnohjausta.

Kaksi tanssijaa ja muusikko esiintyvät puolikaaressa istuvalle yleisölle.

Kuva: Matti Häyrynen

Tiesitkö että

  • Residenssitoimintaa erilaisissa hoivaympäristöissä on ollut Suomessa jo vuosikymmenien ajan.
  • Vuonna 2017 taiteilijaresidenssejä järjestettiin mm. Jyväskylässä, Tampereella, Rovaniemellä, Kittilässä, Sodankylässä ja Torniossa yhteistyössä paikallisten hoivalaitosten ja -kumppaneiden kanssa. Vuonna 2018 toimi kaksi uutta residenssiä Pohjois-Karjalassa osana Taiteessa kotonaan -hanketta.
  • Osallistujat ovat olleet muistisairaita, vuodepotilaita, mielenterveyskuntoutujia, omaisia, henkilökuntaa, omaishoitajia ja niin edelleen.
  • Niin taiteilijat, henkilökunta, asukaat kuin omaisetkin ovat antaneet residensseistä erinomaista palautetta.
  • Taiteilijaresidenssejä on toteuttanut Suomessa muun muassa Jyväskylän kaupunki, Hoiva Mehiläisen Villa Tauluhovi (Jyväskylä), Keski-Suomen sairaanhoitopiirin nuorten psykiatrinen kuntoutustutkimusyksikkö, Palvelutalo Saarenkoti Rovaniemellä, Palvelukoti Hopearinne Tuupovaarassa, Setlementti Tampereen Mattilan Miesten talo ja Settlementti Joensuun Hyvä me!-hanke.

Taiteilijaresidenssitoiminta sosiaali- ja terveysalalla on hyvä esimerkki sektorirajat ylittävästä yhteistyömallista, jota on kehitetty eri puolilla Suomea. Residenssijakson aikana taiteilija työskentelee sote-alan yhteisössä hyödyntäen oman taiteenalansa menetelmiä. Osassa residensseistä taiteilija myös asuu hoito- tai hoivalaitoksessa. Sairaalaklovni ja muusikko Jouko Enkelnotko työskenteli viisi viikkoa Jyväskylässä klovni Armas Lempiniittuna osallistuen Harjuhovin palvelutalon ja Akseli ja Elina -kodin arkeen syksyllä 2017. Taiteilijaresidenssi on osa Jyväskylän kaupungin ympärivuorokautisen asumisen ja hoivan yksikön pysyvää toimintaa.

Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä toteutettiin syyskuussa 2019 ainutlaatuinen taiteilijaresidenssi. Psykiatrisen osaston nuoret sekä henkilökunta tekevät kuva- ja pelitaidetta yhteistyössä ammattilaisten kanssa.  Katso residenssitiedote tästä.

Taiteilijaresidenssiohjelman raportit 2015-2018

(Tiedustele raportteja Pauliina Lapiolta)

  • Jyväskylän kaupunki, ympärivuorokautisen asumisen ja hoivan yksiköt 2015 /Tanssitaiteilija Helena Ratinen
  • Jyväskylän kaupunki, Kyllikinkadun palvelutalo ja Huhtasuon palvelutalo 2016/ kuvanveistäjä Satu Kivi
  • KSSHP:n psykiatrinen kuntoutustutkimusyksikkö ja mielenterveyskuntoutujien Kulttuuripaja Trombi/ draamakasvatus, Marianna Räsänen 2017
  • Jyväskylän kaupunki, ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon yksiköt Keljossa ja Harjuhovissa 2015/ sairaalaklovni Jouko Enkelnotko
  • Hoiva Mehiläinen Villa Tauluhovi 2017/ musiikkipedagogi Tiina Mattila (yhteistyössä Eläkeliitto)

Katso lisää residenssitoiminnasta yhteistyökumppanimme sivuilta: Wellbeing residencies thinktank

Vastuuhenkilö: Pauliina Lapio

Projektin ajankohta: 01.05.2015 - 31.12.2019

Takaisin

Yhteystiedot

Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku