Sananen taiteilijan toimeentulosta

11.3.2014

Taiteen perustarpeidemme ja -oikeuksiemme toteutuminen edellyttää eläviä taiteilijoita, jotka myös elävät taiteellaan.

Juuri julkaistu Taiteen edistämiskeskuksen erityissuunnittelija Kaija Rensujeffin Taiteilijan asema 2010 -tutkimus kuitenkin paljastaa, etteivät taiteilijat pääsääntöisesti elä taiteen tekemisellä. Että 2000-luvun alkuvuosien nousukausi ei koskaan näkynyt taiteilijoidemme toimeentulossa.

Taiteilijan asema 2010 -tutkimus myös osoittaa, etteivät viimeisen 20 vuoden aikaiset valtionhallinnon pyrkimykset löytää erillisratkaisuja taiteilijoiden toimeentulo-ongelmiin ole tuottaneet toivottua tulosta. Taistot (Taiteilijoiden työllistämisedellytyksiä ja sosiaaliturvaa selvittävät toimikunnat), selvitysmies Tarja Cronbergin raportin ehdotukset ja viimevuotinen luovilla aloilla työskentelevien ja muiden itsensä työllistävien sosiaaliturvatyöryhmän raportti nostivat toki taiteilijoiden toimeentulo-ongelmat esiin. Mutta näidenkään asiakirjojen keskeisimmät ehdotukset eivät ole muuttuneet lihaksi taiteilijan arjessa.

Suomessa vallitsi 1960–70 -luvuilla puoluerajat ylittävä konsensus siitä, että sivistysvaltiolla on velvollisuus tukea taidetta ja taiteilijoiden toimeentulo- ja toimintaedellytyksiä.  Taide kuului kaikille. Tuolloin myös ajateltiin, että julkista tukea taiteelle – kuten muidenkin perustarpeidemme osalta – täydensi yksityinen rahoitus.

50 vuotta on toki pitkä aika. Ehkäpä se jopa ylittää kansakunnan muistin. Sillä…

Englantilainen kollegani totesi taannoin, että tämän päivän päättäjät tukevat mielellään taidetta, mutta ovat unohtaneet miksi.

Ehkäpä siksi tänään Suomessa yksityisten säätiöiden ja rahastojen euromääräinen tuki suoraan taiteilijoille on merkittävästi suurempi kuin Taiteen edistämiskeskuksen. Yksityiset rahoittajat ovat viime vuosina tehneet hienoja uusia avauksia ja ketterästi reagoineet taiteen kentän muutoksiin. Samaan aikaan julkinen suora tuki käy hurjaa taistoa edes nykyisen tason ja avustusten säilyttämiseksi.

Yksityisen tuen merkitys on tärkeä taiteelle ja taiteilijalle. Ja yksityisen tuen merkitys varmasti kasvaa entisestään tulevien julkisen talouden säästökuurivuosien aikana.

Mutta vastuu taiteen perusoikeuksien tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta toteutumisesta taiteilijana tai taiteen kokijana Suomessa on julkisella vallalla. Sitä vastuuta päättäjät tai me virkamiehet emme voi siirtää yksityisten rahoittajien kannettavaksi. 

Viimeksi muokattu: 15.09.2016