Supernainen kompastui etanaan

"Taiteen maailmassa tapahtuu usein se merkillinen
muodonmuutos että kuoliaaksi potkittu koira
muuttuu karjuvaksi leijonaksi."
- Elmer Diktonius
(Runoni. Suomentanut Arvo Turtiainen. Helsinki 1972.)

Salama iski. Etanaksi osoittautunut Salama, joka oli tullut Taiteen edistämiskeskukselle muualta annettuna.

Siihen siis kompastuin. Heti ensimmäisenä työpäivänäni. Kun liihotin medialta lainatuissa sinisissä trikoissani ja punaisessa viitassani Taiken johtajaksi. Taiteen edistäminen osoittautui ensimmäisenä päivänäni tietojärjestelmän kanssa käytäväksi taisteluksi.

Taike oli jo kuukausien ajan kamppailut Salaman kanssa. Työhönsä sitoutuneet taikelaiset olivat tehneet ylitöitä illat ja viikonloput. Joutuneet sysäämään muut työtehtävät syrjään. Jotta Salaman lamauttamasta apuraha- ja avustussumasta selvittäisiin tavalla, joka turvaisi taiteilijoiden ja taiteilijayhteisöjen oikeusturvan.

Rehellisesti sanottuna järkytyin. Siitä miten työvälineestä oli tullut ylikuormittava työnteettäjä. Ihmisen vuorokausi on rajallinen, joten kaikesta ponnisteluista huolimatta apurahasuman purku oli venynyt, venynyt ja venynyt. Ja valitettavasti pahimmillaan venyy edelleenkin.

Salaman toimimattomuudesta oli tiedotettu eteenpäin. Useampaan kertaan. Ja useammalta taholta. Vasta taiteilijoiden kansalaisaktivismi sai järjestelmän heräämään. Taiteen edistämisen historian ensimmäinen mielenosoitus Taikea vastaan on tänään todellisuutta.

Niinpä tänään otan hatun nöyrästi käteeni, pyydän anteeksi tapahtunutta ja puutteellista tiedotusta Salaman iskuista, kerään apurahasuman köyhdyttämien taiteilijoiden tyhjiä taskuja hattuuni. Ja lähden taikelaisten kanssa pohtimaan, miten Salaman isku ei enää toiste lamauta Taiken perustehtävää: Taiteen edistämistä.

 

Minna Sirnö
johtaja
Taiteen edistämiskeskus 

Viimeksi muokattu: 15.09.2016