Nuoret kirjailijat

Kirjoittamisen ja lukemisen iloa!

Kirjallisuutta, sanataidetta ja luovaa kirjoittamista opetuksessaan painottavat alakoulut lukuvuonna 2014-2015 ovat turkulaiset Topeliuksen koulu ja Hepokullan koulu sekä Tarvasjoen koulu.

Pilottihankkeen aikana kouluille räätälöidään kirjallisuusohjelmaa niiden omien toiveiden mukaisesti. Jokaisella koululla on mm. oma kummikirjailija ja niissä järjestetään sanataidetyöpajoja ja kirjavinkkausta säännöllisesti lukuvuoden aikana. Oppilaita innostetaan lukemaan ja kirjoittamaan eri teemoista ja tutustumaan erilaisiin kirjoihin ja tekstilajeihin.

Nuoret kirjailijat –hankkeen tarkoituksena on innostaa koululaisia kirjoittamaan ja lukemaan monipuolisesti ja saamaan elämyksiä kirjallisuuden ja omien kirjoitusten parissa. Tavoitteena on myös kirjailijavierailujen uusien hyvien käytäntöjen luominen ja vakiinnuttaminen kouluihin. Polttopisteessä on kirjallisuuden elämyksellisyys. Nuoret kirjailijat –hankkeessa luodaan innostavia tapoja keskustella kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta sekä uusia julkaisumahdollisuuksia lasten teksteille (mm. omat kirjat, verkkojulkaiseminen, paikallislehdet ja radio). Vanhempainiltojen aiheena ovat kirjat ja lasten kanssa lukeminen sekä kirjoitusharrastus.

Jokaisella koululla on kummikirjailija, joka ohjaa sanataidepajoja kirjailijakavereidensa ja/tai sanataideohjaajien kanssa. Kouluilla voidaan järjestää koulutusta ja kirjailijatapaamisia opettajille sekä kirjavinkkausta yhteistyössä lähikirjastojen kanssa.

Koulujen toiveiden mukaan osana toimintaa voi olla oman kummikirjailijan pop up –työhuone eri luokissa sekä kaverikirjavinkkausta ja lukupiirejä, lukudiplomitapahtumia ja kirjajuhlia.

Kirjallisuusteemapäivät

Pilottikoulujen lisäksi Nuoret kirjailijat –hankkeessa järjestetään kirjallisuusteemapäiviä varsinaissuomalaisissa kouluissa. Teemapäivän aikana 2-3 kirjailijaa kertoo työstään, kirjoista, lukemisesta ja kirjoittamisesta sekä keskustelee koululaisten kanssa ja ohjaa kirjallisuustyöpajoja eri teemoilla. Keväällä 2014 kirjailijat Markku Karpio, Kari Levola ja läänintaiteilija Tittamari Marttinen työskentelivät alakouluilla Liedossa, Nousiaisissa, Kustavissa, Kaarinassa ja Tarvasjoella.

Vastuuhenkilö: Tittamari Marttinen

Projektin ajankohta: 01.01.2014 - 31.12.2016

Takaisin

Viimeksi muokattu: 20.11.2017

Yhteystiedot

Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku