Korutaiteen edistäminen

Korutaiteen edistämisessä keskeistä on korualan verkostojen kokoaminen, osallisuuden lisääminen ja näkyvyyden nostaminen. Samalla kartoitetaan teknisen osaamisen säilyminen Suomessa koulutusten lakkautumisen yhteydessä.

Suomalaiset korutaiteilijat ja korumuotoilijat ovat kansainvälisesti ajateltuna alansa huippuosaajia, mutta suuremmalle yleisölle ala on vielä heikosti tunnettu. Kansainvälisesti ala on tunnetumpi kuin kotimaassa ja tavoite onkin tuoda se kotimaisen kuluttajan ja taideyleisön tietoisuuteen. Kotimainen ja kansainvälinen hedelmällinen yhteistyö saavutetaan nostamalla tekijöitä esiin ja auttamalla heitä löytämään sopivia yhteistyökumppaneita.

Kolmen vuoden aikana toteutuvia ja toteutuneita osaprojekteja ovat mm. syksyllä 2018 järjestetty alan tulevaisuuteen katsova juhlaseminaari ja sen yhteyteen rakennettu alan koulumuotoisen koulutuksen 80-vuotisjuhlanäyttely. Juhlanäyttely saa myös jatkoa vuonna 2019 tulevan Korumuseon ja Lamkin järjestämänä.

Korutaiteilijoiden esille tuominen

Korutaiteilijoiden esilletuomiseen ovat tähdänneet mm. Korutaiteilijoiden kertomaa -illat, jotka järjestettiin kolmesti yhteistyössä Kellomuseon kanssa vuosina 2017-18. Esiintyjiä näissä illoissa oli yhteensä yksitoista ja kuulijoita yhteensä noin 440.

Vuonna 2019 julkistettavat Wiebke Pandikown kuvaamat korutaiteilijavideot jatkavat korutaiteilijoiden ammattikunnan esittelyä. Ammattikunnan esiin nostamista jatkaa myös Suomen Kultaseppien liitto, joka jatkaa läänintaiteilijan aloittamaa Linnan juhlien korujen tiedottamistyötä. Alan ammattilaisille, paikallisille Ornamon jäsenille järjestetään mediapaja ja näyttely / Lahti Design Weekin, Design Venture Dayn yhteyteen toukokuussa 2019, yhteistyössä Ornamo, Taike, korutaiteilija Eero Hintsanen, Lamk ja Ladec.

Korualan koulutus

Korualan koulutuksen tilanne on viime vuosina ollut murroksessa ja tilanteen selventämiseksi uusittiin Korualan koulupolku-kartoitus. Kartoituksessa läpikäydään tämänhetkistä korualan koulutuksen tilannetta Suomessa. Kartoitus on tilattavissa läänintaiteilija Heli Kauhaselta.

Koulutuksen tilannetta varten on nyt perustettu Suomen Kultaseppien liiton kanssa yhteistyössä koulutustoimikunta, jossa pyritään osaltamme vaikuttamaan koulutuksen tasoon ja alan jatkumiseen.

Vastuuhenkilö: Heli Kauhanen

Projektin ajankohta: 01.02.2017 - 31.01.2020

Takaisin

Yhteystiedot

Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku

Armas klovni työssään  -residenssitoimintaa

 

Viimeksi muokattu: 17.05.2018