Taiken eturintamassa

Blogissa julkaistaan taideneuvoston jäsenten taide- ja kulttuuripoliittisia puheenvuoroja. Vuosina 2013–14 julkaistut kirjoitukset ovat Taiken johtajan, Minna Sirnön kirjoittamia.

 

Viimeksi muokattu: 15.09.2016

Taide pelasti kaupungin konkurssista (01.02.2017)
0 kommenttia

Viimeisen parin viikon aikana olen kuullut useita puheenvuoroja taiteen ja kulttuurin merkityksestä kaupungin vetovoimatekijänä. Kuinka kaupungit panostavat kulttuuripalveluihin voidakseen toimia vetovoimaisina erilaisten asiantuntijoiden, ammattilaisten ja matkailijoiden houkuttelussa.


Tästä lähdetään uusi taideneuvosto! (18.11.2016)
0 kommenttia

Ministeri Paavo Arhinmäen nimittämä ensimmäinen taideneuvosto aloitti helmikuussa 2013, ja me taideneuvoston jäsenet aloitimme konkreettisesti aivan alusta. Myös virasto – Taiteen edistämiskeskus (Taike) – jonka yhteydessä toimimme, oli uusi ja poikkesi vanhasta Taiteen keskustoimikunnasta.


Digimaailmassakin tarvitaan syvälukutaitoa (12.08.2016)
0 kommenttia

Talven aikana minulle kertyy kasa puoliluettuja kirjoja. Avaan aina innokkaasti uuden kirjan, mutta se jää helposti lojumaan muiden hylättyjen teosten joukkoon odottamaan parempia aikoja, jolloin voin asettua mukavaan asentoon ja nauttia kirjallisuudesta.


Taidetalkoot (14.07.2016)
0 kommenttia

Istun veneen kannella, läppäri sylissä ja lasillinen hyvää juomaa kädessä. Työnteoksi tätä tuskin voi kutsua, mutta silti ikäänkuin työn alla tässä on ensimmäisen Taideneuvoston kauden viimeinen blogikirjoitukseni. Ajatukseni oli ensin luoda vähän katsausta menneeseen, mutta jaksaako kukaan heinäkuussa lukea neuvoston kuulumisia kuitenkaan.


Ajatuksia, kokemuksia taideneuvostosta (10.05.2016)
4 kommenttia

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki nimitti ensimmäisen taideneuvoston vuoden 2013 alusta. Tapaamisessamme ministerin kanssa hän yllytti meitä tekemään merkittäviä tekoja suomalaisen taidepolitiikan kehittämiseksi. ”Teillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus alkaa puhtaalta pöydältä”, hän sanoi.


Mistä puhutaan, kun puhutaan kulttuurista ja rahasta (11.03.2016)
0 kommenttia

1990-luvun lamasta lähtien talousjargon on hallinnut politiikassa. Taiteen ja kulttuurin olemassaoloa on perusteltu kiivaasti sekä sen itseisarvolla että sen välillisillä vaikutuksilla hyvinvointiin, terveyteen ja tasa-arvoon. Kansainvälisessä vertailussa suomalaisessa kulttuurikeskustelussa talouskortti on nostettu esiin suhteellisen myöhään. Painavaa tutkimustietoa kulttuurin taloudesta on ollut niukasti saatavilla.


Mitä tapahtuu lukutaidolle täydessä vauhdissa? (14.12.2015)
0 kommenttia

Jos matkustaa päivittäin Suomen vanhimman ratapätkän väliä Hämeenlinnasta Helsinkiin, voi täydellä uskottavuudella kirjoittaa vauhdista ja sen vaikutuksesta. Tunnustan siis: vietän päivän rauhallisimmat ja keskittyneimmät hetkeni samalla, kun maisema ja seura ympärillä muuttuvat. Olen uppoutunut joka päivä uuteen käsikirjoitukseen, ja joskus jos tarina vetää erityisen hyvin, voin jatkaa lukemista Helsingin läpi kävellen, aina työhuoneelleni saakka. Tietenkin tässä on ristiriita, keskityn täydessä vauhdissa ja kaiken lisäksi en edes lue käsikirjoituksia paperilta, vaan ainoastaan sähköisenä, tabletin välityksellä.


Yksilön valintoja (10.11.2015)
0 kommenttia

2014 Suomessa oli 577 henkilöä, joiden verotettavat tulot ylittivät miljoona euroa vuodessa. Suurin osa tuloista oli luonnollisesti pääomatuloa, suurimman verotettavan ansiotulon ollessa 6 125 472 euroa.


Taiteen apurahoituksen luonteesta (09.10.2015)
3 kommenttia

Virkamiesten ja säätiöiden asiamiesten taholta herätellään sopivin välein kysymys siitä, onko taiteen apurahoitus meillä tarkoituksenmukaista, tuottaako se riittävästi tuloksia tehtyyn panostukseen nähden, jaetaanko rahaa oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti, ja voitaisiinko rahanjakoon löytää jokin uusi menetelmä, jonka tuloksena suomalainen taide valloittaisi maailman.


Taiteen rooli ratkaisujen Suomessa (11.08.2015)
1 kommenttia

Ratkaisujen Suomi on Sipilän hallituksen strateginen ohjelma Suomen nostamiseksi pitkittyneestä taantumasta. Hallitusohjelman vision mukaan Suomessa vuonna 2025 jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä ja yhteiskunnassa vallitsee luottamus. Mikä on taiteen rooli ratkaisuja etsittäessä, nähdäänkö taide ja taiteilijat osana ratkaisuja?


Kulttuuripolitiikan haasteita nyt (10.06.2015)
0 kommenttia

Suomi tunnetaan maailmalla useista syistä. Päällimmäisiksi nousevat Suomen rauhaa ja yhteistyötä korostava kansainvälinen politiikka, ympäristöpolitiikka, teknologisia innovaatioita kehittävä politiikka, koulutuspolitiikka ja kulttuuripolitiikka.


Etäsäveltäjän terveiset (10.04.2015)
4 kommenttia

Viime elokuusta asti olen asunut melko ihanteellisissa olosuhteissa – ainakin omasta mielestäni. Perheemme muutti tuolloin eräänlaista sapattivuotta viettämään eteläiselle Saaristomerelle, Utön saareen. Omaan mielenmaisemaani tämä istuu hyvin jo siksikin, että sain viettää käytännössä koko lapsuuteni meren rannalla, vaikkakin mantereella.


Matriarkaatin imperatiivi (10.03.2015)
5 kommenttia

Olen kasvanut murtuneeseen matriarkaattiin, jonka laulut ovat kuivuneet ennen kuin synnyin. Tilalle kaikkea uutta: kovat otteet pientä, pehmeää ja haurasta kohtaan, uudet teknologiat ja tavat uurtaa jälki metsiin, hiekkaharjuihin, käsityksiin syy-seuraussuhteista, ihmisen ihon alle tekivät näyttävän esiinmarssin ja nokkamiehiksi tähän uuteen järjestykseen istutettiin pojat ja miehet. Karhealla kädellä karsimaan kaikki hitaus, hienostelu ja höpölöpö, itsekin rievut uudesta vallastaan hämmentyneinä.


Poliittinen kuva (11.02.2015)
0 kommenttia

Kuvan avulla artikuloimme ympäröivää todellisuutta merkitykselliseksi. Se, millaisen kuvan sallimme ja mitä suosimme, on poliittinen valinta.


Taide suojaa elämää (19.01.2015)
0 kommenttia

Uusi vuosi 2015 alkoi järkytyksellä. Kuinka meidän tulisi edetä Pariisin traagisten tapahtumien jälkeen?


Taide lähemmäksi (01.12.2014)
0 kommenttia

Hyvää taiteen edistämispäivää! Vuosi sitten Taiteen edistämiskeskus otti taiteen edistämispäivänä teemakseen taiteen saatavuuden ja saavutettavuuden. Vuoden 2014 erityisteemaksi nostettiin vähemmistöjen oikeudet taiteen tekijöinä ja kokijoina. Vuoden 2015 erityisteema on ”Taide on lähellä”.


Sääʹmčeäppneeʹǩǩ neellj riikkâst (01.04.2014)
0 kommenttia

Taideneuvoston jäsen Pauliina Feodoroffin sanoin: "saamelaistaide ja saamelaistaiteilijat piirtävät saamen kansalle ääriviivat". Ne ääriviivat eivät maantieteellisesti noudata valtakunnan rajoja.


Sananen taiteilijan toimeentulosta (11.03.2014)
1 kommenttia

Taiteen perustarpeidemme ja -oikeuksiemme toteutuminen edellyttää eläviä taiteilijoita, jotka myös elävät taiteellaan.


Taiteen tarve – Konstbehov (28.11.2013)
0 kommenttia

Taannoin erään ammattikorkeakoulun taidekoulutuksen lakkauttamispäätöstä perusteltiin julkisuudessa muun muassa sillä, että ilman taidettakin voi elää.


Luovaa taloutta luovasti ... (23.08.2013)
0 kommenttia

Portugalilaisen Guimaraesin kulttuuripääkaupunkivuoden 2012 tilinpäätös: Guimaraesissa 3,8 % työttömyys vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä. Portugalissa 17,7 % työttömyys vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä.


Ihmisyyttä etsimässä KaleValasta (30.04.2013)
0 kommenttia

Taiteella on oma itseisarvonsa. Silti aika ajoin sorrun näkemään taiteen tekemisen ja kokemisen myös seurausten kautta. Minussa itsessäni ja muissa.


Koko kehollista kokijuutta, kiitos! (12.04.2013)
0 kommenttia

On häkellyttävän hämmentävää huomata, miten lauma ihania päiväkoululaisia ja koululaisia voi avata silmät näkemään ja huomaamaan asioita uudesta näkökulmasta. Jopa sen suhteen, mitä tuntemuksia ja ajatuksia itse taiteen parissa kokee. Ja ennen kaikkea, miten sen kokijuuden ilmaisee.


Suosituksesta ja hyvän hallinnon periaatteista (02.04.2013)
0 kommenttia

Taiteen edistämiskeskus (Taike) pyysi helmikuussa taiteenalan järjestöiltä ja laitoksilta ehdotuksia valtion taidetoimikuntien jäseniksi toimikaudelle 2013–14. Samalla Taike muistutti, että toimikuntien toimintaa koskevat hallintolain 27 ja 28 §:ien säädökset esteellisyydestä.


Supernainen kompastui etanaan (14.03.2013)
4 kommenttia

Salama iski. Etanaksi osoittautunut Salama, joka oli tullut Taiteen edistämiskeskukselle muualta annettuna.


Yhteystiedot

Taiteen edistämiskeskus
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku