Finlayson Art Area: Sanalankoja

la 4.7. kello 11.00 - su 30.8.2020 kello 18.00

Väinö Linnan aukio 13

Tampere

Sanalankoja on Finlayson Art Arean sanataiteellinen teoskokonaisuus. Finlaysonin alueen eri tiloihin levittäytyvät tekstit ovat pirkanmaalaisten kirjailijoiden tekemiä uniikkeja tilaustöitä. Vuonna 2020 teossarja täydentyy kolmella uudella tekstillä, joiden tekijät ovat Kirsti Kuronen, Antti Salminen ja Jyrki Vainonen.

Finlayson Art Arean ja Taiteen edistämiskeskuksen tuottama sanataiteellinen teoskokonaisuus Sanalankoja täydentyy vuonna 2020 kolmella uudella kaunokirjallisella tekstillä. Uusien tekstien myötä teoskokonaisuus on yksitoistaosainen. Finlaysonin alueen miljööstä ja historiasta ammentavat tekstit sijaitsevat eri puolilla Finlaysonin aluetta: Itäisellä kadulla, Siperian aukiolla, Väinö Linnan aukiolla, Päämääränkujalla, Finlaysonin kujalla sekä Työväenmuseo Werstaan Höyrykonemuseossa.

Vuonna 2020 mukaan tulevat uudet kirjailijat ovat Kirsti Kuronen, Antti Salminen ja Jyrki Vainonen.

Kirsti Kuronen (s. 1966) on kirjoittanut parikymmentä kirjaa, proosaa ja runoutta. Kurosen teksti sijaitsee Väinö Linnan aukiolla, lähellä Mehiläisen takaovea. Kurosta innoitti tarina patrunessa von Nottbeckin kasvihuoneiden ananaksista: ne halkaistiin ja käytettiin huoneenraikastimina palatsissa.

Antti Salminen (s. 1983) on filosofi, runoilija, tietokirjailija ja kirjallisuudentutkija.  Salmisen runo liittyy sähkön saapumiseen Finlaysonille. Teksti on Plevnan seinässä vastapäätä porttikonkia. Minimalistinen runo toimii eräänlaisena antikylttinä entisen infokyltin paikalla.

Jyrki Vainonen (s. 1963) on kirjailija, suomentaja ja sanataiteen opettaja. Vainosen teksti on Väinö Linnan aukion kulmassa, pumpulin plikkojen huokausten sillan alapuolella. Vainosta inspiroi sillan salaperäinen ei-mihinkään johtava ovi.

Teoksen aiempien osien tekijät ovat Juhani Ahvenjärvi, Siiri Enoranta, Johanna Hulkko, Aleksanteri Kovalainen, Arto Lappi, J.S.Meresmaa, Marisha Rasi-Koskinen ja Johanna Sinisalo. Kaupunkitilaa elävöittävä teoskokonaisuus nostaa esille pirkanmaalaisten kirjailijoiden osaamista.

Uudet tekstit lanseerataan osana Finlayson Art Area -kuvataidetapahtumaa 4.7.-30.8., minkä jälkeen teos jää alueelle pysyvästi.

Lisätietoja:

Katja Villemonteix, projektipäällikkö, Finlayson Art Area, p. 050 366 3822 / katja@finlaysonartarea.fi

Anna Elina Isoaro, kirjallisuuden läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330846 / anna.isoaro@taike.fi

Pääjärjestäjä: Finlayson Art Area

Yhteistyökumppanit: Taiteen edistämiskeskus, Grafiikanpaja Himmelblau, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma

Väinö Linnan aukion portti Finlaysonin alueella. Seinässä Johanna Sinisalon teksti teoksesta Sanalankoja.
Sanalankoja-teoksen osat levittäytyvät ympäri Finlaysonin aluetta
Yleisötapahtuma