Julkinen taide kunnissa: päätöksiä, hankintoja ja valinnan mahdollisuuksia

ma 2.11. - ma 23.11.2020

Webinaarisarja kuntien työntekijöille ja päättäjille

Haluatko tietoa julkisen taiteen toteuttamisesta aina päätöksenteosta taiteilijavalintojen tekemiseen?

Tervetuloa webinaarisarjaan, joka toteutetaan neljänä peräkkäisenä maanantaina 2.–23.11.2020 kello 10–11.15.

Tilaisuudet käsittelevät julkisen taiteen hankkeita neljästä eri näkökulmasta ja ovat suunnattu erityisesti kuntien työntekijöille ja päätöksentekijöille.

2.11.2020 klo 10–11.15 
Julkinen taide kunnan päätöksenteossa

Julkisen taiteen webinaarisarja polkaistaan käyntiin perehtymällä taidehankkeiden käynnistämiseen ja niihin sitoutumiseen poliittisen päätöksenteon kautta.

Ensimmäinen puheenvuoro kuullaan Raaseporin kaupungin kulttuurisuunnittelija Sirpa Huuskolta, jonka valmistelun pohjalta Raaseporin kaupunki sitoutui prosenttiperiaatteeseen. Sirpa kertoo, kuinka taiteen asiaa voidaan ajaa eteenpäin kuntaorganisaatiossa.

Toinen puheenvuoro käsittelee Tuusulan Rykmentinpuiston taideohjelmaa ja taiteen ohjausryhmän toimintaa. Aiheesta on puhumassa Tuusulan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen Kaarle Ranta, joka vaikuttaa myös taiteen ohjausryhmässä. Kaarle avaa sitä, miten poliittisten tahojen mukana olo taiteen ohjausryhmässä on toiminut ja mitä hyötyä siitä on ollut taideohjelman eteenpäin viemisessä. 

Webinaarin päätteeksi kuulemme puheenvuoron Porin kaupungin suunnitteluhortonomi Katja Tuomalalta. Katja kertoo huomioistaan liittyen prosenttiperiaatteella toteutettavan taiteen päätöksentekoprosessiin ja toteutukseen erityisesti teknisen toimialan näkökulmasta.

9.11.2020 klo 10–11.15 
Kuinka kunta hankkii julkisen taiteen asiantuntijapalveluja

Webinaarisarjan toinen osa käsittelee taidehankkeisiin liittyvää erityisosaamista ja sen hankintaa. 

Muotoilualan järjestö Ornamon asiantuntija Anna Rikkisen puheenvuoro käsittelee erityisesti asiantuntijapalvelun kilpailutusta. Anna on työskennellyt EU-rahoitteisessa Taide käyttöön-hankkeessa, jossa on vuoden 2020 aikana laadittu toimintamalleja ja mittava ohjeistus julkisen taiteen asiantuntijapalveluiden hankintaan.

Toisen puheenvuoron tilaisuudessa pitää Oulun taidemuseon amanuenssi ja Taide tukemaan OYS2030  -uudistamishankkeen taidesuunnittelija Tarja Kekäläinen. Tarja on työskennellyt useissa erilaisissa julkisen taiteen hankkeissa ja hyödyntänyt asiantuntemustaan laajasti niin taidekentän kuin hallintoprosessien ja teknisten yksityiskohtien osaamisessa.

16.11.2020 klo 10–11.15 
Taiteilijavalinnan eri tavat

Kolmannen webinaarin aiheena ovat julkisten taidehankkeiden taiteilijavalinnat. 

Ensimmäisessä puheenvuorossa perehdymme erilaisiin kilpailumuotoihin ja tapoihin löytää taiteilija taidehankkeeseen. Suomen Taiteilijaseuran juristi, kilpailuasiamies Aura Lehtonen avaa erilaisten kilpailu- ja hakumuotojen mahdollisuuksia. Oli kyseessä sitten avoin kilpailu, portfoliohaku tai kutsukilpailu, STS tarjoaa ohjeistusta kilpailun järjestämiseen.

Webinaarin toisessa puheenvuorossa kuvanveistäjä, arkkitehti ja Public Art Agency Finlandin taidekoordinaattori Maija Kovari kertoo taiteilijavalinnoista taidekoordinaattorin näkökulmasta, suomalaisten esimerkkihankkeiden kautta. Eri kilpailutavat sopivat erilaisiin kohteisiin ja tuottavat tilaajalle erilaisia tuloksia. Myös taidekoordinaattorin rooli voidaan sovittaa hankkeen tarpeisiin, suppeasta hallinnollisesta roolista laajempaan tuotannolliseen tukeen.

23.11.2020 klo 10–11.15 
Miksi julkista taidetta hankitaan

Webinaarisarjan viimeisessä osassa käsittelemme julkisen taiteen merkitystä.

Kuulemme puheenvuoron Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Henri Terholta. Henri on työssään seurannut julkisen taiteen kehitystä ja kertoo puheenvuorossaan koottuja havaintoja vuosien varrelta.  

Webinaarin päätteeksi kuulemme puheenvuoron kuvataiteilija Jarkko Liutulta. Jarkko kertoo kokemuksistaan julkisen taiteen hankkeista taiteilijan näkökulmasta. Puheenvuorossa käsitellään myös kohtaamista tilaajan kanssa: miten taiteilija ja tilaajan yhteistyö sujuu ja mitä osapuolet saavat hankkiessaan julkista taidetta?

Varaa henkilökohtainen neuvonta-aika julkisen taiteen asiantuntijoilta

Osana webinaarisarjaa kuntien edustajat voivat varata henkilökohtaisia 20 minuutin neuvonta-aikoja Taiteen edistämiskeskuksen, Suomen Taiteilijaseuran tai Ornamon julkisen taiteen asiantuntijoilta. Henkilökohtaiset neuvonnat järjestetään Teams-alustalla webinaaripäivinä kello 13–16.

Webinaarit ja neuvonta ovat maksuttomia.

Tilaisuuksiin ilmoittautuneet saavat Teams-osallistumislinkin sähköpostiinsa tilaisuutta edeltävänä perjantaina.

Lisätietoa tapahtumasta

Anna Rikkinen, anna.rikkinen@ornamo.fi
Aura Lehtonen, aura.lehtonen@artists.fi
Mari Kemppinen, mari.kemppinen@taike.fi

Pääjärjestäjä: Taiteen edistämiskeskus, Suomen Taiteilijaseura ja muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamo

Nainen istuu tietokoneen ääressä.
Ilmoittaudu nyt
Keskustelutilaisuus
Yleisötapahtuma