Ääreen-masterclass: dokumentaarisen animaation webinaarisarja

ma 18.1. kello 13.00 - ti 26.1.2021 kello 10.30

Verkkotapahtuma

Ääreen – dokumentaarisuus animaatiossa -projekti esittelee luentosarjassaan neljä ainutlaatuista, kansainvälistä uuden mediataiteen ammattilaista. Nämä asiantuntijat haastavat teknologian rajoja luodessaan merkityksillisiä ja koskettavia, immersiivisiä taideteoksia.

Masterclass-etäluennot ovat 18.1.–26.1. 

Ohjelma:

ma 18.1. klo 13–15 Hanna Haaslahti: Immersive Art

ke 20.1. klo 13–15 Jaakko Kemppainen: Games Reflecting Reality

ma 25.1. klo 14.15–16 Ramsey Nasser (USA): Masterclass

ti 26.1. klo 9–10:30 Uri Kranot (Denmark): Anidox Masterclass

Jokaiseen masterclass-webinaariin on rajoitettu 50 hengen osallistujamäärä. llmoittaudu tästä.

Masterclass-luennot ovat englanniksi. Kunkin luennon pituus on 90 minuuttia ja luennon lopuksi 15–30 min mahdollisuus kysymyksille.

Luennoitsijat

Hanna Haaslahti

Hanna Haaslahti on mediataiteilija, joka työskentelee uuden median ja kokeellisen elokuvan parissa. Hän tutkii taiteessaan ihmisen ja teknologian vuorovaikutussuhdetta, miten koneet luovat sosiaalisia suhteita ja mitä ovat uudet narratiiviset interaktiot ihmisten välillä.

Lue lisää: hannahaaslahti

Jaakko Kemppainen

Pelit nähdään usein viihteenä, ajankuluna ja eskapismina. Mutta kuten muitakin taiteenlajeja, pelejä voidaan käyttää yhteiskunnallisen kommentoinnin välineenä. Pelit voivat kuvata konflikteja ja maailman tilaa, mutta myös kertoa koskettavia, henkilökohtaisia tarinoita.

Jaakko Kemppainen on kokenut pelisuunnittelija, joka työskentelee Taiteen edistämiskeskuksen pelitaiteen läänintaiteilijana. Hän tutkii pelaamisen ja peliteollisuuden reuna-alueita, pelaamisen ja pelien syvempiä merkityksiä ja pelinkehittäjien sisäisiä kamppailuja.

Lue lisää: jaakkokemppainen

Ramsey Nasser (USA)

Ramsey Nasserin luento keskittyy luovaan, kokeilevaan 3D-pelimoottoreiden hyödyntämiseen taiteellisessa ilmaisussa. Muita aiheita ovat vuorovaikutussuunnittelu, immersiivisyys, sosiaalisuus, koodi taiteena, reaaliaikainen koodaus virtuaalisessa maailmassa ja paljon muuta. Luento tarjoaa uusia näkökulmia pelimoottoreiden laajoihin mahdollisuuksiin ja kokeelliseen käyttöön. Ramsey esittelee esimerkkejä omista teoksistaan sekä tuo muita näkökulmia kontekstiin.

Ramsey Nasser on teknologisti, pelisuunnittelija ja kouluttaja, joka haluaa tehdä asioita, jotka ovat hauskoja, haastavia ja käytännöllisiä. Hänen työskentelynsä sisältää pelejä, applikaatioita, ohjelmointia, nettisivuja yms. Nasser on valmistunut American University of Beirut ja Parsons New School for Design  -oppilaitoksista.

Lue lisää: ramseynasser

Uri Kranot (DK)

Uri Kranot toimii tanskalaisen ANIDOX-foorumin vastaavana kouluttajana. Hän on elokuvaohjaaja ja taiteilija, ja opettaa The Animation Worshop / VIA University Collegessa. Yhdessä kumppaninsa Michelle Kranotin kanssa Uri on tutkimus- ja kehitysstudio TinDrumin perustaja. 

Michelle ja Uri Kranotien työskentely on laajentunut perinteisen animaation yli ja yhdistää maalausta, piirrosta ja uusia teknologioita nykykokemukseksi. Heidän taiteensa on tunnettua poeettisesta herkkyydestään ja fragmentaarisista narratiiveistaan, jotka tutkivat mennyttä ja tulevaa, faktaa ja fiktiota. Kranotien elokuvat ja VR-installaatiot ovat laajalle levinneitä ja palkittuja. Viimeisin VR-teos The Hangman at Home voitti Venice VR Expanded -biennaalin pääpalkinnon. 

Lue lisää: tindrum

Ääreen-projektin esittely

Ääreen - dokumentaarisuus animaatiossa on immersiivistä animaatiota ja dokumenttia yhdistävä taideprojekti Keskustakirjasto Oodissa 2021. Se kannustaa dokumentaarisesta animaatiotaiteesta kiinnostuneita taiteilijoita ja luo taiteelle uusia, julkisia esityspaikkoja. 

Ääreen toteutetaan yhteistyössä Keskustakirjasto Oodin, Turku Animated Film Festivalin, Animaatiokilta ry:n, Taiteilijajärjestö MUU ry:n, tanskalaisen ANIDOX foorumin, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin, Aalto-yliopiston ja Kansallisen audiovisuaalinen instituutti Kavin kanssa ja sitä koordinoi Taiken läänintaiteilija Annika Dahlsten. 

Lisätietoja

Annika Dahlsten
Läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus
annika.dahlsten(a)taike.fi, tel. 02 9533 0907

Sanna Huttunen
Erikoiskirjastonhoitaja, Keskustakirjasto Oodi
sanna.m.huttunen(a)hel.fi, tel. 040 186 3042

Pääjärjestäjä: Taike ja Keskustakirjasto Oodi

Yhteistyökumppanit: Animaatiokilta ry, Muu ry, Turku Animated Film Festival, ANIDOX (DK)

laululintu vihreässä virtuaalisademetsässä
Songbird: A virtual moment of extinction, Lucy Greenwell, Michelle & Uri Kranot, 2019
Ilmoittaudu nyt
Tilaisuus striimataan
Seminaari