Taide vaikuttaa. Aivot ja taide -webinaari

to 18.11. kello 9.00 - 11.15

Helsinki

Miten taide vaikuttaa aivojen hyvinvointiin? Webinaarissa käsitellään aivojen ja taiteen välistä yhteyttä. Samalla pohdimme alustusten ja keskustelun kautta taiteen vaikuttavuutta.

Webinaari on suunnattu kaikille kulttuurihyvinvoinnista kiinnostuneille sekä taiteen kokijoille että -tekijöille. Pääset mukaan seuraamaan webinaaria Taiteen edistämiskeskuksen Youtube-kanavalla.

Webinaarin avaa Taiken kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalveluiden erityisasiantuntija Johanna Vuolasto. Hän kertoo palvelun ajankohtaiset kuulumiset.

Puheenvuorossaan "Musiikkia ikääntyville ja kuntoutuville aivoille" Teppo Särkämö (PsT, dosentti) kertoo viimeaikaisista tutkimuksista, joissa on selvitetty musiikkiharrastusten, kuten kuorolaulun, neurokognitiivisia ja emotionaalis-sosiaalisia vaikutuksia ikääntymisessä sekä musiikin kuuntelun ja laulamisen vaikutuksia aivoverenkiertohäiriöiden ja afasian kuntoutuksessa sekä muistisairauksien hoidossa.

Teppo Särkämö työskentelee neuropsykologian apulaisprofessorina Helsingin yliopiston Psykologian ja logopedian osastolla, jossa hän johtaa Music, Ageing and Rehabilitation Team (MART) –tutkimusryhmää. Hänen tutkimuksensa keskittyy puheen ja musiikin aivomekanismeihin ja neurologisiin häiriöihin sekä musiikin käyttöön terveen ikääntymisen ja neurologisen kuntoutuksen tukena.

Webinaarin toisessa osassa puheenvuorossaan ”Immersiivinen ääni ja positiivinen mielenvaellus” Markus Pesonen (MuM, säveltäjä, hybriditaiteilija, yrittäjä) pohtii äänen vaikutusta mielentiloihin ja hermoston vireystilaan.

"Olen säveltäjänä tutkinut monialaisen tiimini kanssa immersiivisen äänen vaikutusta mielentiloihin ja hermoston vireystilaan. Hermoston vire luo pohjan ajattelun tilalle ja autonomista hermostoa voi säädellä nimestään huolimatta. Olemme käyttäneet luonnon äänistä ja musiikista luotuja äänimaisemia yhdessä somaattisten harjoitteiden kanssa kehittämään hermoston säätelyä sekä lyhyempiä äänisisältöjä luomaan keskittymiskykyä palauttavia taukoja tietotyöläisten arkeen. Mitä immersiivisempiä sisällöt ovat, sitä suurempi terapeuttinen ja koulutuksellinen potentiaali niillä on, mutta samalla myös vastuun määrä kasvaa. Miten voisimme vastata tähän haasteeseen?"

Ohjelma

9:00 Musiikkia / äänimaisema
Markus Pesonen

9:10 Tervetuloa webinaariin
Isto Turpeinen, taideasiantuntija, Taiteen edistämiskeskus

9:15 Ajankohtaista Taikesta ja kulttuurihyvinvoinnin alalta
Johanna Vuolasto, erityisasiantuntia, Taiteen edistämiskeskus

9:30 Musiikkia ikääntyville ja kuntoutuville aivoille
Teppo Särkämö, apulaisprofessori, Psykologian ja logopedian osasto, Cognitive Brain Research Unit (CBRU)

10:10 Kysymyksiä ja keskustelua

10:15 Yhteenveto
Isto Turpeinen

Tanssia

10:25 Taiteilijan puheenvuoro
Markus Pesonen, elokuvasäveltäjä, muusikko

11:00 Kysymyksiä ja keskustelua
Isto Turpeinen

11:15 Loppusanat
Isto Turpeinen

Muutokset ohjelmaan ja aikatauluun ovat mahdollisia.

Webinaarin järjestää Taiken kulttuurihyvinvoinnin asiantuntijapalvelut

Pääjärjestäjä: Taiteen edistämiskeskus

Kullanvärinen ihmistä esittävä veistos, jonka pään kohdalla on isot aivot.
Kuva: Tatu Vuorio 2021 "Brainstorming"
Tilaisuus striimataan