Millaista on uida delfiiniparven keskellä? Animaatiot valtaavat Oodin

to 7.10. kello 8.00 - su 31.10.2021 kello 20.00

Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4

Helsinki

Ääreen - dokumentaarisen animaation taideprojekti tuo Oodin Kuutio-tilaan Leena Pukin ja Karoliina Paapan teoksen ”Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?” (2021). Ääreen-projekti tuo animaatiota kaikkialle Oodiin lokakuun ajaksi.

Aistienvaraista animaatiota

”Syväluotaus käsittelee delfiinejä ja niiden kaikuluotainaistia. Teoksen tavoitteena on kääntää delfiinin kokemusmaailma ihmiskatsojalle ymmärrettävään muotoon ja tarjota immersiivinen taidekokemus, joka lisää empatian kokemusta”, kertovat Leena Pukki ja Karoliina Paappa. AVEKin tukema teos on interaktiivinen animaatio, joka esitetään Kuutio-tilan kahdelle seinälle. Animaatioon liittyy kaikuluotaava äänimaisema, jonka voi tuntea myös kehollisesti tilassa.

Teoksen on animoinut Minna Salminen ja toteuttanut Zach Laster. Äänisuunnittelun on tehnyt Toni Teivaala.

Leena Pukki ja Karoliina Paappa ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2008 lähtien ja heidän mediataideteoksensa käsittelevät eläinten aisteja. Pukin ja Paapan fokuksessa on pohtia empatiaa ja ihmisen aistien rajallisuutta. On mahdollista ymmärtää, kuinka ultraääni toimii, mutta sitä ei pysty kuulemaan. Ultraäänen avulla delfiini esimerkiksi tietää, kuinka tiheää ja minkälaista materiaalia jonkin objekti on. Ultraääni heijastuu eri tavalla kivestä kuin toisesta delfiinistä. Jos kysyisimme delfiiniltä, millä tavalla se kuvailisi ympäristöään?

Leena Pukki (s.1984) on kuvataiteilija, joka on kiinnostunut kulttuurisista hegemonioista, lajienvälisistä suhteista, historiasta, utopioista, tunteista ja valtasuhteista. Pukin tekniikat vaihtelevat mediataiteesta suurikokoisiin seinämaalauksiin ja installaatioon. Pukki valmistui taiteen maisteriksi Aalto- yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta 2015 ja kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista 2007.

Karoliina Paappa [s.1983] on valokuvaukseen ja installaatiotaiteeseen erikoistunut kuvataiteilija. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta 2012. Työskentelyssään Paappa avaa yksilöön ja yhteiskuntaan vaikuttavia sosiaalisia ja kulttuurisia konventioita. Hän on kiinnostunut performatiivisista teoista tutkimusmenetelmänä ja niiden soveltamisesta parantavana metodina kuvaustilanteissa.

Animaatiot valtaavat Oodin Ääreen-projektissa

Ääreen – dokumentaarisen animaation taideprojekti tuo animaatiota Oodin kaikille esityspinnoille. Lokakuun ajaksi kirjaston ala-aulan esityspinnat muuttuvat animaationäyttelyksi, kun Animaatiokilta ja Aallon animaatio-opiskelijat esittelevät teoksiaan.

Animaatiokillan kuratoima animaationäytös esittelee animaatiotaiteen laajaa kirjoa ja animaation ilmaisuvoimaa. Lyhyet, äänettömät animaatioteokset käsittelevät monipuolisesti eri aihealueita aina arkipäivän ilmiöistä isoihin yhteiskunnallisiin teemoihin. Teosten tekijät tulevat taiteen kentän eri laidoilta ja tämä näkyy myös tekijöiden tulokulmassa sekä käytetyissä tekniikoissa.

Aalto-yliopiston vauhdikas kooste esittelee otteita animaation maisteriohjelman ja sivuaineen opiskelijoiden töistä. Monipuolinen ja oivaltavasti leikattu luuppi rakentuu visuaalisuudelle ja kokeellisuudelle.

Ääreen-projektin ohjelmistoon, keskustelutilaisuuksiin ja elokuvanäytöksiin voi tutustua täällä.

Lyhyesti

Ääreen on taideprojekti, joka esittää lokakuun ajan vuorovaikutteista, dokumentaarista animaatiota ja tuo nähtäville uutta kotimaista ja kansainvälistä animaatiotaidetta. Projekti yhdistää näyttelyissä, näytöksissä, keskusteluissa ja haastatteluissa ennakkoluulottomasti eri alojen asiantuntijoita ja tuo monitaiteisia elämyksiä laajan yleisön koettavaksi.

Projekti on Taiteen edistämiskeskuksen, Keskustakirjasto Oodin, Turku Animated Film Festivalin, Animaatiokilta ry:n, Taiteilijajärjestö MUU ry:n, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin, Aalto-yliopiston, tanskalaisen ANIDOX-foorumin, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn ja Dokumenttikilta ry:n yhteishanke.

Lisätietoja 

Annika Dahlsten 
läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus 
annika.dahlsten(a)taike.fi, Puh. 02 9533 0907 

Sanna Huttunen 
Erikoiskirjastonhoitaja, Keskustakirjasto Oodi 
sanna.m.huttunen(a)hel.fi, Puh. 040 186 3042

Pääjärjestäjä: Keskustakirjasto Oodi, Taiteen edistämiskeskus

Yhteistyökumppanit: Animaatiokilta ry, Turku Animated Film Festival, Taiteilijajärjestö Muu ry, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Aalto-yliopisto, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI, ANIDOX-foorumi (DK) ja Dokumenttikilta ry

delfiini meressä digitaalinen maalaus
Leena Pukki & Karoliina Paappa: Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?”, 2021.