Ääreen - dokumentaarisen animaation kuukausi Oodissa

pe 1.10. kello 8.00 - su 31.10.2021 kello 20.00

Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4

Helsinki

Ääreen on taideprojekti, joka esittää lokakuun ajan vuorovaikutteista, dokumentaarista animaatiota ja tuo nähtäville uutta kotimaista ja kansainvälistä animaatiotaidetta. Projekti yhdistää näyttelyissä, näytöksissä, keskusteluissa ja haastatteluissa ennakkoluulottomasti eri alojen asiantuntijoita ja tuo monitaiteisia elämyksiä laajan yleisön koettavaksi.

Ääreen - dokumentaarisen animaation projekti tuo Keskustakirjasto Oodiin lokakuun ajan joka torstai taiteilijoita ääneen. Keskusteluissa ja haastatteluissa tekijät kertovat teostensa taustoja ja avaavat dokumentaarisen animaation maailmaa. Keskusteluita ja luentoja järjestetään sekä etänä että paikan päällä.

Ohjelma

7.10. Ääreen Artist talk: Leena Pukki ja Karoliina Paappa. Instagram Live @Oodihelsinki. Suomeksi.

14.10. Ääreen Master class: Uri Kranot (ANIDOX, Tanska). Zoom. Englanniksi.

21.10. Ääreen Artist talk: Animaatiokilta. Instagram Live @Oodihelsinki. Suomeksi.

28.10. Ääreen paneelikeskustelu:  Animaatio + dokumentti. Kino Regina. Suomeksi.

7.10. Ääreen Artist talk: Leena Pukki ja Karoliina Paappa

Klo 1819 Instagram Live keskustakirjasto Oodin Instagram-tilillä (@Oodihelsinki). Suomeksi.

Taiteilijat Leena Pukki ja Karoliina Paappa kertovat teoksestaan ”Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?” (2021). Syväluotaus on interaktiivinen ja immersiivinen animaatio, joka havainnollistaa delfiinien kaikuluotainaistia ihmiskatsojalle taiteen keinoin. Teos projisoidaan Oodin Kuutio-tilan kahdelle seinälle. Animaatioon liittyy kaikuluotaava äänimaisema, jonka voi tuntea myös kehollisesti tilassa. Haastattelijana Annika Dahlsten.

14.10. Ääreen Master class: Uri Kranot (ANIDOX, Tanska)

Klo 1819.30 Ilmoittaudu Animaatiokillan sivuilla. Master class on englanniksi.

Johdatus dokumentaariseen animaatioon: historia, uudet suuntaukset, tekniikat ja yhteistyömuodot. Masterclass-työpaja valottaa animaatiodokumenttien mahdollisuuksia, laajentaa näköaloja ja innostaa tekijöitä! Vieraileva luennoitsija Uri Kranot on Tanskassa työskentelevä elokuvaohjaaja, multimediataiteilija ja kouluttaja, joka on erikoistunut virtuaalitodellisuutta hyödyntäviin animaatiodokumentteihin. Hän voitti pääpalkinnon parhaasta immersiivisestä VR-teoksesta Venetsian elokuvajuhlilla 2020 sekä parhaan XR-teoksen palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla 2021.

ANIDOX on animoitujen dokumenttielokuvien kehittämiseen ja tuotantoon keskittyvä luova foorumi, joka tuo yhteen kansainvälisiä elokuva-alan ammattilaisia, edistää ja kehittää yhteistyötä animaatio- ja dokumenttielokuvien tekijöiden välillä ja auttaa heitä etenemään hankkeissaan. ANIDOX on ollut osa tanskalaista VIA University Collegen Animation Workshop -ohjelmaa vuodesta 2012. www.anidox.com

21.10. Ääreen Artist talk: Animaation ytimessä

Klo 18-19 Instagram Live keskustakirjasto Oodin Instagram-tilillä (@Oodihelsinki). Suomeksi.

Animaatiokilta ry:n vetämässä tilaisuudessa pureudutaan animaation syvimpään olemukseen ja pohditaan mitä animaatio on. Tilaisuudessa luodaan katsaus animaatiotaiteen monimuotoisuuteen ja eri tekniikoihin sekä tutustutaan uusimpien teknologioiden tuomiin mahdollisuuksiin.

Puhujina tilaisuudessa ovat animaatiotaiteilija ja käsikirjoittaja Leena Jääskeläinen, mediataiteilija Jukka Hautamäki sekä Turku Animated Film Festivalin taiteellinen johtaja, animaatio-ohjaaja Joni Männistö. Tilaisuuden vetäjänä toimii Mika Koskinen.

28.10. Paneelikeskustelu:  Animaatio + dokumentti

Klo 1416 Kino Regina. Suomeksi.

Ääreen viettää kansainvälistä animaation päivää avaamalla animaation ja dokumentin vuorovaikutussuhdetta. Mitä annettavaa taiteenlajeille on toisilleen? Mikä on animaationtekijän suhde dokumentaarisuuteen, entä dokumentaristin animaatioon? Näitä kysymyksiä paneelissa pohtivat ohjaaja ja kirjailija Reetta Aalto, ohjaaja Leena Kilpeläinen, animaatio-ohjaaja ja kuvittaja Ami Lindholm ja animaatio-ohjaaja Reetta Neittaanmäki moderaattorinaan tuottaja-ohjaaja Outi Rousu.

Illan kolme näytöstä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) elokuvateatteri Kino Reginassa on omistettu animaatioelokuvalle. Animoitujen dokumenttien lyhytelokuvanäytöstä seuraa elokuvat ovat Persepolis (IR 2007) ja Tulikärpästen hauta (JP 1988). Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn, Turku Animated Film Festivalin ja Dokumenttikillan kanssa. Elokuvanäytökset on tekstitetty suomeksi.

Lue lisää paneelista Kino Reginan sivuilta.

Ääreen tuo animoituja dokumentteja Kino Reginaan

Turku Animated Film Festival esittää osana Ääreen – dokumentaarisen animaation taideprojektia elokuvanäytöksen ”Koti - Animoituja dokumentteja”. Kino Reginassa nähtävän näytöksen on koonnut Turku Animated Film Festivalin taiteellinen johtaja Joni Männistö.

Koti on ihmisen elämän perusyksikkö, käsite, joka voi tarkoittaa fyysistä asuinsijaa, omaa kehoa, tai paikkaa, johon sielu kuuluu. Oli koti sitten ilmastonmuutoksen armoilla, tuomitun sarjamurhaajan sydämessä tai joka päivä eri paikassa, on sen etsintä yhteistä meille kaikille.

Näytös torstaina 28.10. klo 16.30 Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) elokuvateatteri Kino Reginassa.

Lisätietoja Kino Reginan sivuilla.

Aalto esittää opiskelijoiden animaatioita Oodissa

Aalto-yliopiston animaation maisteriohjelman ja sivuaineen opiskelijoiden animaatioihin pääsee tutustumaan Ääreen-erikoisnäytöksissä 28.-31.10. Oodin toisessa kerroksessa. Näytöksen on koonnut animaation maisteriohjelman vastaava Tuula Leinonen. Kaisa Penttilän Maihinnousu (2021) ja Iiti Yli-harjan Kaikki äitini puhelut (2021) ovat syksyllä 2019 aloitetun Aalto-yliopiston animaation maisteriohjelman ensimmäiset valmistuneet opinnäytetyöelokuvat. Muut ovat animaation sivuaineen lopputöitä. Animaatioita yhdistää monipuolisuus, tekniikoiden runsas kirjo ja korkeatasoinen äänisuunnittelu.

Näytösajat:

to 28.10. klo 17 ja klo 18
pe 29.10. klo 17 ja klo 18
la 30.10. klo 13, 14 ja 15
su 31.10. klo 13, 14 ja 15

Tila: OP2, Oodin 2.kerros

Lyhyesti

Ääreen on immersiivistä animaatiota ja dokumenttia yhdistävä taideprojekti keskustakirjasto Oodissa. Tavoitteena on tukea ja kannustaa dokumentaarisesta animaatiotaiteesta kiinnostuneita taiteilijoita ja luoda toimivia mediataiteen esityskäytäntöjä kirjastokontekstiin. Ääreen yhdistää ennakkoluulottomasti eri alojen asiantuntijoita ja tuo monitaiteisia elämyksiä laajan yleisön koettavaksi.

Oodin ala-aulassa on esillä 1.-31.10.2021 Animaatiokillan ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden animaationäyttely. Kuutio-tilassa taiteilijat Leena Pukki ja Karoliina Paappa esittävät teoksensa "Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiiniparven keskellä?” (2021). Teos on interaktiivinen ja immersiivinen animaatio, joka havainnollistaa delfiinien kaikuluotainaistia ihmiskatsojalle taiteen keinoin ja se on koettavana 7.-31.10.2021.

Ääreen-projekti on Taiteen edistämiskeskuksen, Keskustakirjasto Oodin, Turku Animated Film Festivalin, Animaatiokilta ry:n, Taiteilijajärjestö MUU ry:n, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin, Aalto-yliopiston, tanskalaisen ANIDOX-foorumin, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn ja Dokumenttikillan yhteishanke.

Lisätietoja

Annika Dahlsten 
läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus
annika.dahlsten(a)taike.fi, Puh. 02 9533 0907

Sanna Huttunen
Erikoiskirjastonhoitaja, Keskustakirjasto Oodi
sanna.m.huttunen(a)hel.fi, Puh. 040 186 3042 

Pääjärjestäjä: Keskustakirjasto Oodi ja Taiteen edistämiskeskus

Yhteistyökumppanit: Animaatiokilta ry, Muu ry, Turku Animated Film Festival, ANIDOX (DK), Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Aalto-yliopisto, Dokumenttikilta ry ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti Kavi

ihminen katsoo kohti piirrosanimaatiostilli
Bastien Dubois: Souvenir souvenir, 2020