Laskennallisen kirjallisuuden ystävät: Luonto

ti 3.5. kello 8.00 - su 22.5.2022 kello 20.00

Keskustakirjasto Oodi, Töölönlahdenkatu 4

Helsinki

Luonto on Tatu Pohjavirran, Eino Santasen ja Pekka Urosen Laskennallisen kirjallisuuden ystävät -ryhmän digitaalisen kirjallisuuden teos, joka saa ensiesityksensä Keskustakirjasto Oodin Kuutiossa 3.5.–22.5.2022.

Kahdella kymmenmetrisellä kosketusnäyttöseinällä tapahtuva immersiivinen teos törmäyttää painavan kaunokirjallisuuden innovatiiviseen animointiin ja visuaaliseen suunnitteluun, sekä kokonaisvaltaiseen ohjelmointiin. Se asettaa näytteille luontokokemuksen digitaalisesti välitetyssä nykymaailmassa.

Luonto koostuu kuudesta visuaalisesta, liikkuvasta ja muotoutuvasta tekstimaailmasta sekä niitä rytmittävistä väliosista. Teoksen immersiivisyys on monitasoista. Teosta voi lukea, katsoa, kuunnella ja muokata koskettamalla ja kaikkea tätä samaan aikaan.

Teoksessa hervoton kalajuttu muuttuu tekstijoeksi, jota lohestamaan opetteleva tekoäly pyrkii informaationnälässään patoamaan. Riehaantuneet kissat poukkoilevat lapsen kertomuksesta muodostuvassa tasohyppelypelissä. Yhteistä aikaa kaipaava perhe riuhtaisee itsensä internetin ulkopuolelle, mutta päätyy suorittamaan rauhoittumista lupaavaa tehtäväkokonaisuutta.

Tatu Pohjavirran animaatioon, Eino Santasen teksteihin, Pekka Urosen ohjelmointiin ja runsaaseen haastattelumateriaaliin perustuva Luonto on laaja-alainen ajankuva maailmasta, jossa digitaalinen luonto rakentuu luonnon päälle ja muuttaa kokemustamme maailmasta.

Avajaiset: ti 10.5.2022. Taiteilijat tavattavissa avajaispäivänä Oodin Kuutiossa klo 10–12 ja 16–18. 

Teosta kehitettiin Taiteen edistämiskeskuksen ja Keskustakirjasto Oodin Ääreen-projektissa 2021, johon työryhmä oli valittu työpajaan työstämään teosideaansa. Teoksen toteuttamista ovat tukeneet: AVEK, Taike, Ääreen-projekti ja Raekallio Corp. 

Laskennallisen kirjallisuuden ystävät on vuonna 2020 perustettu digitaalisen kirjallisuuden ja tekstipohjaisen mediataiteen ryhmä, johon kuuluvat animaatio-ohjaaja Tatu Pohjavirta, kirjailija Eino Santanen ja ohjelmoija Pekka Uronen. Luonto on Laskennallisen kirjallisuuden ystävien ensimmäinen teos.

Näyttely avoinna

Keskustakirjasto Oodi, Kuutio-tila
3.–22.5.2022
ma–pe 8–21
la–su 10–20

Lisätietoja

Tatu Pohjavirta 041 526 1534 – tpohjavirta@hotmail.com
Pekka Uronen 040 555 0495 – pekka.uronen@iki.fi

Pääjärjestäjä: Laskennallisen kirjallisuuden seura

Yhteistyökumppanit: Taike ja Oodi

ihmishahmo liikuttaa digitaalista tekstiä lasiseinällä
Laskennallisen kirjallisuuden ystävät: Luonto, 2022