Turun Taiteen talon avajaiset ja Vallaton KUMOUS

la 14.5. kello 10.00 - su 15.5.2022 kello 0.30

Nunnankatu 4

Turku

Turun Taiteen talo avaa ovensa koko päivän juhlilla! Taiteen talo kutsuu kaikki viettämään avajaisiaan 14.5. kello 10 alkaen. Taiteen täyteiseen päivään sisältyy runsaasti kulttuuritarjontaa ja Taidekahvit-verkoston Vallaton KUMOUS -taidefestivaali. Lisäksi ohjelmassa on opastettuja kierroksia taloon.

Taiteen talo on löytänyt kotinsa Nunnankatu 4:n vanhasta Rettigin kiinteistöstä. Turun kaupunki osti kiinteistön turvatakseen ja parantaakseen taiteen ja luovien alojen toimintaedellytyksiä. Samalla yhtä tärkeänä nähtiin talon tarjoamat mahdollisuudet turkulaisten hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman tukemiseen.

Taiteen talon avajaiset on kaikille avoin tapahtuma iltakuuteen saakka, jonka jälkeen KUMOUS-iltaklubi jatkaa juhlintaa aina puoleen yöhön asti.

– Taiteen talon avajaispäivä on todellinen juhlapäivä taiteilijoille ja kulttuuriyhteisöille, mutta myös kaikille turkulaisille sekä kaupungissamme vieraileville. Kehittyessään talo tuo aivan uudenlaista toimintaa ja kaivattua lisäeloa Vanhan Suurtorin ympäristöön. Mahdollisimman avoimeksi muodostuva talo tarjoaa meille kaikille innostavia tilaisuuksia taiteen kokemiseen, tekemiseen ja vuoropuheluun talon toimijoiden kanssa, pormestari Minna Arve sanoo.
 

Tästä se alkaa!

Avajaispäivänä 14.5. Taiteen talon päärakennuksen ovet avataan yleisölle klo 10, kun turkulaisten taide- ja kulttuuritoimijoiden Taidekahvit-verkoston järjestämä päivätapahtuma Vallaton alkaa toisen kerroksen tapahtumatiloissa. Päivätapahtuman aikana voi osallistua työpajoihin, tutustua Taidekahvien toimijoihin ja nähdä pieniä esityksiä. Luvassa on myös koko perheelle sopivia esityksiä, kuten Nurinpäin kollektiivin Keijusirkus ja kaikkien tuhmuroijien sankari Prinsessa Pikkiriikki, joka pitää fanitapaamisen kavereidensa kera. Päivätapahtuma Vallaton ja sitä jatkava iltaklubi KUMOUS ovat todellinen löytöretki turkulaiseen taiteeseen. Tarjolla on barokkimusiikkia, lavarunoutta, nukketeatteria, tanssia sekä monia muita taiteen muotoja.

Kello 12 kuultavien avajaispuheiden jälkeen sisäpihan lavalla nautitaan klo 13 alkaen Turun Filharmonisen orkesterin jousikvintetin musiikista. Filharmonikoiden jälkeen lavan valtaavat loppupäiväksi, aina klo 18.30 asti, Turku Rock Academyn ja Vilperi x Rock Skolanin bändit. 

Päivän aikana on myös mahdollisuus osallistua Turun kaupungin Kulttuurilupaukseen liittyvään yhteisötaideteokseen, jonka vetäjänä toimii työryhmä Kiskokamut. 

Taloon asettuneisiin ensimmäisten taiteilijoihin ja heidän työtiloihinsa voi tutustua kolmannen ja neljännen kerroksen Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön tiloissa.

Taiteen talon avajaiset on kaikille avoin tapahtuma iltakuuteen saakka, jonka jälkeen KUMOUS-iltaklubi jatkaa juhlintaa aina puoleen yöhön asti.
 

Vallaton KUMOUS – Löytöretki turkulaiseen taiteeseen

Kaksiosainen Vallaton KUMOUS -taidefestivaali järjestetään osana Taiteen talon avajaisia. Hurmaava, eri taiteenlajeja ylpeästi esiin tuova ja niitä juhlistava kokonaisuus kutsuu mukaan ihmettelemään, kohtaamaan sekä nauttimaan kaupungin taidetarjonnasta. 

Musiikkia, tanssia, runoutta ja teatteria pursuaa Rettigin vanhan tehtaan ovista ja ikkunoista, sävelet ja sanat kaikuvat sisäpihalle saakka. Tähän taideviidakkoon on lupa eksyä!

Festivaalin järjestäjänä toimii Taidekahvit-verkosto, jonka toimijat ovat kaikille tuttuja turkulaisia taiteen ja kulttuurin tekijöitä. Vallaton KUMOUS koostuu kaikille avoimesta Vallaton -päivätapahtumasta, johon myös perheen pienimmät ovat tervetulleita. Illan mullistaa aikuisille suunnattu KUMOUS-klubi.

Tapahtuman taustalta löytyvät turkulaiset vapaan kentän taiteen tekijät ja Taidekahvit-yhteistyöverkosto. 

Vallaton KUMOUS tapahtumassa mukana:

Arte I Aura of Puppets I Aurinkobaletti I Barker-teatteri I Jazz City Turku I Kamarikuoro Key Ensemble I Kirjan talo & Bokens hus I Kulttuuritekoja I Kuninkaantien muusikot I Läntinen tanssin aluekeskus I Runoviikko I Lasten- ja nuortenkulttuuriyhdistys Vilperi I Taideyhdistys Olohuone I Tanssiteatteri ERI I TEHDAS Teatteri I Teatteri Mundo I Turun Anikistit I Turun Nuori Teatteri I Turun sanataideyhdistys I Turun Taiteilijaseura I Turun ylioppilasteatteri I Video Art Festival Turku
 

Taloon asettuneisiin ensimmäisten taiteilijoihin ja heidän työtiloihinsa voi tutustua kolmannen ja neljännen kerroksen Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön tiloissa. Tarkemmin Taiteen taloon pääsee perehtymään opastetuilla kävelykierroksilla (täynnä).

Taiteen talon avajaiset ovat samalla osa Vanhankaupungin kesäkauden avajaisia, joita vietetään 13.–14.5. Alueen toimijat toivottavat kaikki tervetulleiksi löytämään uusia elämyksiä ja viihtymään monipuolisten sisältöjen parissa. Perjantaina 13.5. myös Kirkkopuiston Terassi avaa porttinsa kesäksi.

Taiteen talon avajaisten tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät osoitteesta turku.fi/taiteen-talo ja taidekahvit.fi.


Lisätiedot

Taiteen talo
Anna-Maija Vaimala
Tuottaja, Taiteen talo
+358 44 353 3920
anna-maija.vaimala@turku.fi

Vallaton KUMOUS
Taru Tuomisto
Tuottaja, Vallaton KUMOUS
+358451594842
vallatontaiteenkumous@gmail.com 

Pääjärjestäjä: Taiteen talo ja Taidekahvit-verkosto

Yhteistyökumppanit: Taiteen edistämiskeskus

piirroskuva, kukkia ja teksti Vallaton kumous