Ympäristökoru 2016 -näyttely kesän ajan Eurajoella

Ympäristökoru 2016 yhdistää kuvataiteen, muotoilun ja ympäristön. Parhaimmillaan teokset ovat kuin koruja; hiottuja, ainutlaatuisia ja kantajalleen tärkeitä. Näyttely on esillä kesä– elokuun Vuojoen Kartanossa Eurajoella.

Toista kertaa Ympäristökoru-teemalla järjestettävä näyttely on monella tavoin kunnianosoitus luonnolle ja maisemalle. Toisaalta teoksia leimaa vastuu ympäristöstä, mikä näkyy mm. kierrätys- ja luonnonmateriaalien käytössä. Toisaalta taas korostuu henkilökohtainen kokemus, sekä taiteilijan että katsojan vuorovaikutuksessa. Taiteilijoiden ympäristösuhde kerrotaan hyvin herkkinä visuaalisina viesteinä. Lisäksi monissa teoksissa on hauskoja ja humoristisia näkökulmia.

Ympäristökorussa ovat mukana seuraavat taiteilijat: Marianne Friberg, Tuula Heikkilä, JustusK, Nina-Anneli Kaarnamo, Kari Kärkiluoma, Enni Kömmistö, Salla Laurinolli, Henry Merimaa, Eila Minkkinen, Taru-Taina Nora, Reijo Paavilainen, Sakari Peltola, Reetta Partanen, Sanna Saarinen, Pia Salo, Annaleena Soini ja Mari Syrén.

Luonto on Ympäristökoru-teoksissa esillä sekä materiaaleissa että käsitteellisenä näkökulmana. Teosten valmistustapa kertoo ekologisesta vastuusta, jota tekijä tuntee luontoa kohtaan. Teosten materiaali on kierrätettyä ja luonnosta kerättyä.

Teoksissa käytetyt materiaalit voivat olla niin samankaltaisia ympäröivän luonnon kanssa, että teokset havaitsee vasta aivan läheltä. Joidenkin teosten osalta katsojan on tehtävä henkilökohtainen päätös siitä, miten teoksen nauttii. Esimerkkinä Henry Merimaan Eurajoen veden tarjoaminen juoma-automaatista.

Vuojoen kartanon arkkitehtuuri ja historia luovat teoksille ainutlaatuisen taustan. Ympäristöteokset ovat paikkasidonnaisia ja niillä on tiivis suhde siihen paikkaan missä ne esitetään. 

Näyttelykatalogissa taiteilijat kertovat ajatuksistaan teosten taustalla.

Vuojoen Kartano, Galleria Gylich ja puisto, Kartanontie 28, Eurajoki
Näyttely on avoinna 3.6.–31.8.2016 ma-pe 9–16 (päälinna 9-15), la 12–15, heinäkuussa myös sunnuntaina 12–15.
http://www.vuojoki.fi

Lisätiedot
Marjo Heino, p. 0295 330 822, marjo.heino(at)taike.fi
Kati Vainio, p. 044 2986670, kati.vainio(at)vuojoki.fi

Näyttely on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen/Porin toimipisteen ja Vuojokisäätiön yhteistyönä.