Eskolanmäen yksityinen saneerattu kerrostalo valikoitui taidepilotin kohteeksi

Heini Nieminen, Elämänviivoja

Ympäristötaiteen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus valitsivat vuonna 2014 yhdeksän rakennushanketta mallikohteiksi, joiden tavoitteena oli kehittää taiteen asiantuntijan eli taidekonsultin tehtävää prosenttiperiaatetyössä. Mukana oli mittakaavaltaan ja suunnitteluvaiheiltaan erilaisia hankkeita ja ympäristöjä kokonaisten kaupunkikeskustojen suunnittelusta yksittäisiin taloihin. Kouvolasta mukaan valikoitui yksityinen saneerattava kerrostalo.

Suhola-yhtiöt saneerasi alun perin oppilasasuntola käytössä toimineen heikkomaineisen 1970-luvulla rakennetun ja 1995 peruskorjatun 9 –kerroksisen kerrostalon Kouvolan Eskolanmäessä. ”Hiltonina” tunnettu betonirakenteinen, 64 asunnon ja kahden porraskäytävän hissillinen kerrostalo remontoitiin ja asunnot uudistettiin viihtyisiksi vuokra-asunnoiksi. Tämä oli herkullinen esimerkki ”ei niin halutun alueen” arvon nostamisesta prosenttiperiaatteen avulla. Pidempiaikaisena tavoitteena on, että tämä projekti kannustaa myös muita rakennuttajia.

Tilaaja Hannu Suhola valitsi taideasiantuntijana toimineen läänintaiteilija Outi Turpeisen ehdotuksen pohjalta hankkeeseen kaksi taiteilijaa: imatralaisen kuvataiteilija Reetta Ahosen ja kotkalaisen kuvataiteilija Heini Niemisen. Projekti alkoi vuonna 2014 luonnosten tekemisellä ja sen jälkeen toteutussuunnittelulla ja lopulta teosten valmistuksella ja asennuksella. Ahosen teos on kaksiosainen talon porraskäytäviin sijoittuva puureliefi ja Niemisen teos on kolmiosainen ulos sijoittuva lasi-valoteos. Nyt on teosten julkistamisen aika!

Lisätietoja: toimitusjohtaja Hannu Suhola, Suhola yhtiöt p. 020 7661701, hannu.suhola@suhola-yhtiot.fi

läänintaiteilija Outi Turpeinen, Taiteen edistämiskeskus p. 0295 330875 outi.turpeinen@taike.fi