Yksitoista taidehanketta sai prosenttiavustuksen

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin päivystyksen tiloihin tulee valokuva- ja mediataiteilija Ulla-Mari Lindströmin (vas.), kuvataiteilija Mari Arvisen ja kuvanveistäjä Antti Immosen teoksia peruskorjauksen yhteydessä keväällä 2017.

Taiteen edistämiskeskus on jakanut valtionavustukset rakennushankkeille, jotka noudattavat ns. prosenttiperiaatetta. Taidehankintatukea saa 11 rakennuttajaa eri puolilta maata.

Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -avustuksen tavoitteena on, että taidehankinnat otetaan mukaan rakennusten ja ympäristön suunnitteluun jo varhaisessa vaiheessa.

Suurimmat avustukset saivat Hyvinkään kaupunki, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Näiden rakennuskohteissa hankitaan taidetta laajan taidesuunnitelman mukaisesti.

Hyvinkään kaupunki ja HUS-kuntayhtymä rakentavat Sairaalanmäen uudisrakennusta, jossa jokaiseen viiteen kerrokseen tulee tiloja merkitsevät aulateokset. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä on käynnissä päivystyspoliklinikan peruskorjausprojekti, ja prosenttiperiaateavustuksella rahoitetaan sisääntuloaulan ja lasten odotustilojen taideteokset. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän hankinnat kohdistuvat Harjun oppilaitoskampuksen peruskorjaukseen, taiteilijoiksi on valittu Seppo Uuranmäki, Harald Karsten, Eila Kinnunen ja Riitta Rönkkö. 

Prosenttiperiaatteen avustusta haki yhteensä 33 hakijaa ja mukana oli runsaasti laadukkaita suunnitelmia. Prosenttiperiaatteen mukainen toiminta on vakiintumassa osaksi laadukkaan rakennetun ympäristön suunnittelua.

Taiteen edistämiskeskus on vuodesta 2014 lähtien edistänyt prosenttiperiaatetta kehittämisohjelmansa mukaisesti. Tällä hetkellä Taiken läänintaiteilijoista seitsemän edistää prosenttiperiaatteen toteutumista eri puolilla Suomea. Prosenttitaide työllistää taiteilijoita ja lisää ympäristön esteettisyyttä ja viihtyisyyttä. Laadukas taide nostaa asuinalueiden ja kiinteistöjen arvoa ja parantaa taiteen tasa-arvoista saatavuutta koko maassa.

Avustuksen saivat:

Varkauden kaupunki, 25 000 €
Varkauden Kuoppakankaan yhtenäiskoulun Waltterin uudisrakennuksen ja koulun alueen prosenttitaidehankintojen suunnitteluun ja toteutukseen

Mikkelin kaupunki, 20 000 €
Mikkelin kaupungin Kirkonvarkauden alueelle toteutettaviin taidehankintoihin

Kokkolan kaupunki, 15 000 €
Kokkolan kaupunginprosenttitaidehankintaan Torkinmäen päiväkodin ja koulun uudisrakennushankkeeseen

Hyvinkään kaupunki, 40 000 €
Taidesuunnitelman teemojen mukaisten pääteosten tilaamiseen ja toteuttamiseen Hyvinkään Sairaalanmäen uudisrakennuksen viiteen eri kerrokseen

Nokian kaupunki, 35 000 €
Nokian kaupungin uudisrakennukseen prosenttiperiaatteella hankittaviin taidehankintoihin

Pohjois-Savon Sairaanhoitopiirin Kuntayhtymä, 40 000 €
Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin päivystyspoliklinikan peruskorjausprojektin taidehankkeen taidehankintoihin

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy, 20 000 €
Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n Kujalan jätekeskuksen uuden mekaanisen jätteiden lajittelulaitoksen taidehankkeisiin

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, 40 000 €
Jyväskylän koulutuskuntayhtymän prosenttiperiaatteen mukaisten taidehankintojen kustannuksiin

Kimitoöns kommun, 15 000 €
Anskaffning av konstverk i enlighet med enprocentregeln i och med renoveringen och tillbyggnaden av hälsocentralen i Kimito

Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy, 30 000 €
Teosten hankinta julkisiin tiloihin ja valtakunnallisen taidekilpailun järjestäminen

Luvian kunta, 20 000 €
Luvian valmistuvan koulukeskuksen taidehankinnat

Lisätietoja: Erityisasiantuntija Henri Terho, p. 0295 330 901, henri.terho@taike.fi