Syrjässä vai keskiössä? – Taide ja globaali murros Kainuussa -seminaari 13. elokuuta

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste ja Mustarinda-seura toteuttavat yhteistyössä seminaarin, jonka aiheena ovat rajaseudut ja taiteen globaali murros.

Seminaari järjestetään Mustarinda-seuran residenssikeskuksessa Kainuussa. Seminaari on osa Frontiers in Retreat -yhteistyöprojektia, jossa kahdeksan residenssikeskusta eri puolilta Eurooppaa kutsuu mukaan 20 eurooppalaista nykytaiteilijaa. Taiteilijat kiertävät residenssikeskuksissa ja syventyvät paikallisiin käytäntöihin, näkökulmiin ja yhteiskunnallisiin olosuhteisiin.

Seminaarin ohjelmassa on puheenvuorot muun muassa Taiken biotaiteiden läänintaiteilija Antti Teneziltä ja Frontiers In Retreat -projektin taiteilijoilta Sylvia Grace Bordalta ja Tue Greenfortilta.

”Kohteen syrjäisyys ei itsessään ole kiinnostavaa, vaan jokin muu ominaislaatu. Kainuun kohdalla on selvää että kiinnostavuus rakentuu luonnon ja luontoon kytkeytyneen kulttuuritradition, kuten Kalevalan, ympärille.

Ajankohtaisia kiinnostavia asioita ovat esimerkiksi luonnonvarojen hyödyntämisestä käytävä keskustelu, modernisaatio ja sen vastailmiöt sekä autioituminen.

Paikallisille taiteilijoille tarjoutuu erinomainen mahdollisuus yhteistyöhön muualta tulleiden kanssa. Yhteistyöstä voi muodostua pitkäjänteisiä prosesseja ja yhteyksiä maailmalle.”, kertoo Mustarinda-seuran varapuheenjohtaja Antti Majava.

Yhteistyönä tuotetussa seminaaripäivän tarkoituksena on etsiä taiteen ja tieteen keinoin uudenlaisia ratkaisuja ekologisiin kysymyksiin ja globaaleihin muutoksiin.

Ohjelma:

9:30 Bussikuljetus (ilmainen) Oulun kaupungintalon edestä Mustarindaan
12:10 Opastettu tutustuminen Earthlings-näyttelyyn
13:00-14:00 Lounas
14:00-14:10 Jenni Nurmenniemi (HIAP): Johdanto Frontiers in Retreat hankkeeseen
14:15-14:45 FiR-taiteilija Sylvia Grace Borda (CAN/UK)
14:50-15:20 FiR-taiteilija Tue Greenfort (DK)
--------kahvitauko-------------
15:30-16:00 Skaftfell - Centre for Visual Arts, Tinna Gudmunds (IS)
16:05-16:35 Antti Tenetz biotaiteen läänintaiteilija, Taike, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste
16:40 Keskustelu
18:00-19:00 Illallinen
19:00 Paluu Ouluun (perillä Oulussa noin 21.30)

Ilmoittautumiset bussikuljetukseen Tarja Myllyaho, tm@galleriaharmaja.fi

http://www.mustarinda.fi
http://frontiersinretreat.org/

Lisätietoja:

Antti Rundelin, läänintaiteilija/ visuaalisen taiteen manageri, Taiteen edistämiskeskus Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimipiste, antti.rundelin@taike.fi, puh. 02 95330 866