Käsikirjoittaja Pekko Pesonen ja elokuvaohjaaja Aleksi Salmenperä saivat viisivuotiset taiteilijaprofessoriapurahat

Taiteilijaprofessoriapurahan saanut Aleksi Salmenperä on palkittu elokuvaohjaaja Suomessa ja kansainvälisesti. Kuva: Annika Miettinen

Valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta sai elokuvataiteen hakemuksia 120. Taiteilija-apurahan sai 16 elokuva-alan taiteilijaa.

Käsikirjoittaja Pekko Pesonen ja elokuvaohjaaja Aleksi Salmenperä saivat elokuva-alan viisivuotiset taiteilijaprofessoriapurahat.

Pekko Pesonen on monipuolinen eri lajityyppien käsikirjoittaja. Hän on osannut ammentaa huumoria aroistakin aiheista kuten elokuvassa Lapsia ja aikuisia, ja viihdyttänyt suomalaisia myös hurtilla huumorilla elokuvassa Napapiirin sankarit. Talvivaaran kaivoksesta kertova elokuva Jättiläinen taas antoi vaikuttavan kuvan korruptoituneesta virkamieskoneistosta uskaltaen siten ottaa kantaa ajankohtaiseen aiheeseen.

Aleksi Salmenperää toimikunta luonnehtii yhdeksi aikamme persoonallisimmista suomalaisista elokuvaohjaajista. Kotimaassa ja kansainvälisesti palkittu ohjaaja on uskaltanut tehdä kokeellisempaakin episodielokuvaa (Häiriötekijä) ja onnistunut siinä hyvin. Salmenperän kaksi ensimmäistä pitkää elokuvaa - Lapsia ja aikuisia sekä Miehen työ - valittiin molemmat Suomen Oscar-ehdokkaiksi.

Taiteilijaprofessoriapurahat myönnetään hakemuksesta erityisen ansioituneille taiteilijoille ja apurahan saajilla on oikeus käyttää taiteilijaprofessorin nimikettä.

Elokuvataiteen taiteilija-apurahat

Viisivuotinen taiteilijaprofessoriapuraha

Pesonen Pekko, Helsinki
Salmenperä Aleksi, Karkkila

Viisivuotinen

Lindgren Karoliina, Helsinki
Ramezan Hamy, Helsinki

Kolmivuotinen

Laamo Mina, Helsinki
Pesonen Antti, Helsinki
Tervo Miia, Helsinki

Yksivuotinen

Aaltonen Sari, Lohja
Illi Esa, Helsinki
Mattila Kirsi, Helsinki
Nikki Teemu, Lohja
Toivoniemi Jenni, Helsinki

Puolivuotinen

Gauriloff Katja, Rovaniemi
Lindholm Ami, Vantaa
Vartiainen Hannes, Järvenpää
Veikkolainen Pekka, Järvenpää

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Hanna Susitaival
p. 0295 330 910, hanna.susitaival@taike.fi