Sylvi Symposiumi esittelee suomalaisia sanataitureita halki vuosisatojen

Sylvi Symposiumin tavoitteena on kasvattaa ja ylläpitää kiinnostusta kirjallisuutta ja lukemista kohtaan ja olla mukana taistelussa uuslukutaidottomuutta vastaan. Rock-lyriikan kautta halutaan madaltaa esimerkiksi nuorten kynnystä osallistua kirjallisuustapahtumaan.

Laaja lukutaito, kirjoittaminen ja sanallisen ilmaisun moninaisuus ovat olennainen osa suomalaisuutta. Suomi kuuluu suurten lukukansojen joukkoon pienestä kielialueesta huolimatta.

Uudistunut Sylvi Symposiumi esittelee monipuolisesti suomalaista sanataituruutta. Kaksipäiväisessä tapahtumassa käsittelyssä ovat muun muassa Aleksis Kivi, Marja-Liisa Vartio, Lauri Viita, Juice Leskinen sekä Jaakko Teppo. Symposiumin avauspuheenvuoron käyttää kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme otsikolla Kirjain-Suomen synty ja Agricolan osuus siinä asiassa. Hurme myös näyttelee Nälkäteatterin esityksessä Kihlaus, joka on osa symposiumin ohjelmaa.

Bibliofiili Ilkka Paatero tuo esityksensä Seitsemän veljeksen lähteet rinnalle tapahtuman ajaksi ainutlaatuisen bibliografisen näyttelyn Aleksis Kiven ja Mikael Agricolan kirjoista. Näyttelyssä esitellään ne Aleksis Kiven kirjastoon kuuluneet tai hänen muualta luettavakseen hankkimat kirjat, joiden voidaan katsoa vaikuttaneen Seitsemän veljeksen tekstiin tai sen rakenteisiin. Mikael Agricolan ja hänen aikalaistensa teokset ovat omassa näyttelyvitriinissään. Kaikki näyttelyn 1700-1800 -luvuilta olevat uniikit teokset kuuluvat Ilkka Paateron yksityiskokoelmiin. 

Sylvi Symposiumin muita alustajia ovat tietokirjailija Helena Ruuska, kirjailija Tuula Korolainen, kirjailija Antti Heikkinen, räppäri Karri Paleface Miettinen ja lauluntekijä Heikki Salo. Lasten sanataidetyöpajoja ohjaa lastenkirjailija Maria Kuutti.

Tapahtuman järjestävät Sylvi Symposiumi -työryhmä ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Suomen Tietokirjailijat ry:n kanssa. Tapahtuma on saanut tukea Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolta.

Sylvi Symposiumi – Suomalaisia sanataitureita Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä 3.-4.9.2016.

Lisätietoja:
Susanna Kolehmainen
kirjallisuuden läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savo
p. + 358 295 330 924
susanna.kolehmainen@taike.fi