Pohjois-Suomen kulttuuri esittäytyy Karjalan tasavallassa vuonna 2012

Karjalan tasavallassa vietetään vuoden 2012 aikana Pohjois-Suomen kulttuurivuotta. Vuoden aikana eri puolilla Venäjän Karjalaa on tarjolla pohjoissuomalaista kulttuuria säveltaiteen, kirjallisuuden, sirkuksen, kuvataiteen, näyttämötaiteen ja lastenkulttuurin osalta. Vastavuoroisesti on tarkoitus, että vuoden 2013 aikana Karjalan tasavalta esittäytyy Pohjois-Suomen alueella erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa monipuolisesti.

Hankkeen tavoitteena on paitsi esitellä toimintaa rajan molemmin puolin, myös luoda yhteistyöverkostoja suomalaisten ja venäläisten toimijoiden kesken. Erityisesti painotetaan yksittäisten taiteilijoiden, taidelaitosten ja taiteilijajärjestöjen yhteistyön synnyttämistä ja kehittämistä.

Kulttuurivuoden järjestelyistä vastaavat Lapin ja Oulun läänin taidetoimikunnat yhteistyössä Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön, Suomen Petroskoin konsulaatin ja monien muiden eri toimijoiden kanssa.

Kulttuurivuosi käynnistyi helmikuussa 2012, jolloin Petroskoissa sai kantaesityksensä säveltäjä Anastasia Salon uusi teos ”Pohjolan luolissa”. Karjalan sinfoniaorkesteria johti kapellimestari Marius Stravinski ja solistina toimi oululainen hanuritaiteilija Timo Kinnunen.

Huhtikuussa kuoronjohtaja Mihkel Koldits osallistuu kansainväliseen poikakuorofestivaaliin ”Vivat, boys!” sekä kuoronjohtajana että tuomariston jäsenenä. Suomesta kilpailuun osallistuu Oulun NMKY:n poikakuoro Ynnin Pojat. Tapahtuman tarkoitus on kulttuurivaihdon lisäksi kehittää ja ylläpitää poikien ja nuorten miesten kuorotraditiota tehokkaana kasvatuskeinona moderniksi ihmiseksi kehittyessä.

Toukokuussa järjestetään Sanan polku –kirjailijakiertue, joka vie Vienan Karjalan suomenkielisiin kyliin ja Petroskoihin kolme suomalaista kirjailijaa ja muita kirjallisuusalan toimijoita. Kiertueen tavoitteena on tuoda kirjallisuus taiteenalana yhä tiiviimpään kulttuuriseen lähialueyhteistyöhön.

Elokuussa rovaniemeläiset sirkusryhmä Agit Cirk ja monitaideyhdistys Piste kiertävät Aunuksen Karjalan kylissä sekä Petroskoissa esiintymässä ja pitämässä sirkustyöpajoja lapsille sekä pedagogisia luentoja lasten ohjaajille.

Syyskuussa järjestetään ”Most Finnish” -näyttely Petroskoin taidemuseossa. Näyttelyyn valitaan yhteensä 10 taiteilijaa Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnista. Näyttelyn kuratoivat kuvataiteilija Jyrki Poussu, kuvataiteilija Tuomas Korkalo sekä Petroskoin taidemuseon intendentti Anita Dunkers.

Lokakuussa Petroskoin Kansallisessa Teatterissa vierailee esitys ”Vladimir Vysotski – Totuus ja valhe”. Esitys sisältää Vysotskin lauluja uudelleen suomennettuna. Esitys on valmistettu yhteistyössä Kajaanin kaupunginteatterin kanssa ja sen kantaesitys oli heinäkuussa 2011.

Kulttuurivuosi päättyy taidekasvatuksen teemaan, jonka puitteissa Karjalan tasavallan kasvatusalan ammattilaisia kutsutaan tutustumaan oululaiseen taidepedagogikkaan otsikolla ”Luova luokka”. Lisäksi lastenmusiikkiyhtye Soiva Siili tekee kiertueen Karjalan tasavallassa yhdessä karjalaisen muusikon Ivan Kieleväisen kanssa.