Taike mukana Tampere-talon uusien teosten ideakilpailussa

Taiteen edistämiskeskus ja Tampere-talo järjestivät viime helmikuussa ideakilpailun, jolla haettiin taloon graffititaideteoskokonaisuutta. Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna viiden taiteilijan kesken. Kilpailun teemana olivat kaksi leijonaa Tam ja Pere, eläintarha ja viidakko. Kilpailun taustalla on tarina eläintarhasta, joka sijaitsi nykyisen Tampere-talon tontilla vuosina 1964‒72.

Kilpailun voittajaksi selvisi taiteilijanimellä Octo esiintyvä nuori tamperelainen taiteilija. Kilpailun valintaraadin mukaan teos on ”taiteellisesti korkeatasoinen, graffitinomainen ja moniulotteinen, teema Tam ja Pere on toteutettu omaperäisesti ja ehdotuksen värimaailma on sidottu hyvin Tampere-talon ilmeeseen.”

Octon teos on toteutettu Tampere-talon tilaan Opus 4. Taideteos on tehty kokonaan spraymaaleilla vapaalla kädellä. Muita Octon graffiteja on nähtävillä mm. Hiedanrannassa, Takon seinässä ja Hakametsän tunnelissa. Graffititaiteen lisäksi Octo on tehnyt grafiikkaa ja julisteita.

Kilpailussa toiseksi sijoittui työpari Wille Klén ja Tomas Regan. Klén (s. 1978) ja Regan (s. 1979) ovat tamperelaisia taiteilijoita. Heidän teoksensa TAM+PERE on toteutettu tilaan Opus 2-3. Teos on tehty vapaalla kädellä, ja materiaalina on käytetty spraymaalia, maalitusseja ja rakennusmaaleja.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, Aamulehden päätoimittaja Jussi Tuulensuu, arkkitehti Petri Kontukoski ja läänintaiteilija Vesa Varrela. Valintaraadin sihteerinä toimii Tampere-talon kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto.

Graffititaide nosteessa

Läänintaiteilija Vesa Varrela toteaa, että katutaide, graffiti ja muraalit ovat nousseet maailmalla jo asemansa vakiinnuttaneiden taiteiden joukkoon.

‒ Myös meillä Suomessa asenneilmapiirin muutos on selvä. Eri puolilla Suomea järjestetään alan tapahtumia, moni koulutettu tai kouluttamatonkin alan taiteilija tekee graffiteja työkseen. Meiltä löytyy myös taiteilijoita, jotka ovat kutsuttuina tekemässä töitään ympäri maailmaa.

Myös kolmas uusi teos Tampere-talossa

Ideakilpailun tuloksena saatujen töiden lisäksi Tampere-taloon on hankittu kolmaskin teos. Taiteilija Kaarina Kaikkoselta tilattu tekstiilitaideteos kohoaa kokoustila Dueton lämpiön seinällä. Kaikkosen teos Olen osa tätä laulua on tilausteos, joka liitetään Tampereen kaupungin kokoelmaan. Tampereen taidemuseo hallinnoi teosta.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Tampere-talo, puh. 040 5511 551, paulina.ahokas@tampere-talo.fi

Museonjohtaja Taina Myllyharju, Tampereen taidemuseo, puh. 040 8016 665, taina.myllyharju@tampere.fi

Läänintaiteilija Vesa Varrela, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 842, vesa.varrela@taike.fi