Mediataide kylässä Turun Koroisilla ja Salossa

Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen toimipiste esittelee mediataidetta seminaarin yhteydessä ja taidetapahtumassa syyskuun aikana. Mediataide kylässä -seminaarissa keskiviikkona 7.9. kuullaan puheenvuoroja mediataiteesta osana julkista taidetta ja rakentamista. Seminaarin päätteeksi Koroistenniemellä julkaistaan Lehmusruusu & Rauhala -taiteilijatyöparin hetkellinen mediataideteos Törmänkätkö, jossa uusin teknologia, taide ja historia kohtaavat. Salossa Silmänjuhla–taidetapahtuma kutsuu kaupunkilaisia yllätyksellisen mediataiteen pariin ydinkeskustaan ja Wiurilan kartanoon 10.–17.9. välisenä aikana.

Seuraa Facebookissa: https://www.facebook.com/mediataidekylassa/

Törmänkätkö elävöittää Koroisten paikallishistoriaa Turussa 7.-17.9.

Taiteen edistämiskeskus (Lounais-Suomi) kutsuu Koroistenniemelle keskiviikkona 7. syyskuuta klo 17 alkaen Törmänkätkö -mediataideteoksen julkistustilaisuuteen.

Mediataide kylässä –seminaarin päätteeksi julkistetaan Teemu Lehmusruusun ja Pasi Rauhalan paikkasidonnainen virtuaalinen mediateos Törmänkätkö, jossa todellisuus laajenee ja paikallishistoria herää henkiin menneisyyden ja nykyisyyden kohdatessa. Tilaisuuden avaa professori Altti Kuusamo ja taitelijat Lehmusruusu ja Rauhala ovat läsnä tilaisuudessa.

Törmänkätkö -teoksessa historia ja taide kohtaavat uudella elämyksellisellä tavalla. Törmänkätkö on katsojan oman älypuhelimen kautta nähtävä kokeellinen teos, jossa hyödynnetään Koroisten alueelta löytynyttä historiallista materiaalia. Vanhan kaupungin raunioalueelle installoiduista symbolilaatoista voi avata puhelimen kameran kautta teoksen osia, jotka näkyvät kolmiulotteisina objektina. Teos tutkii uuden teknologian mahdollisuuksia taiteellisena työkaluna, sekä erityisesti uutena tapana esittää taidetta julkisessa tilassa. Teos toimii suomalaisen lisätyn todellisuuden Arilyn -sovelluksen avulla.

Taiteilijat:

Teemu Lehmusruusu työskentelee installaatio- ja mediataiteen rajapinnassa. Lehmusruusu on opiskellut Aalto-yliopiston median laitoksella valokuvataiteen koulutusohjelmassa, sekä Berliinin Universität der Künste –taideakatemiassa. Pasi Rauhala on mediataitelija, joka on erikoistunut paikkasidonnaisuuteen taiteessaan. Hän on valmistunut maisteriksi sekä Kuvataideakatemiasta (tila-aika taide) että Aalto Yliopiston Median laitokselta (valokuvaus).

Yhteistyössä: Metsähallitus, Turun museokeskus, Turun yliopisto, taiteilija Heli Konttinen sekä tutkijat Tanja Ratilainen, Sanna Kupila, Kaisa Lehtonen ja Janne Harjula.

Seuraa facebook: https://www.facebook.com/events/1843823485840920/

Silmänjuhla kutsuu salolaisia silmänkirkastukseen 10. – 17.9.2016

Silmänjuhla-taidetapahtuma kutsuu kaupunkilaisia yllätyksellisen mediataiteen pariin Salon ydinkeskustaan ja Wiurilan kartanoon syyskuussa 2016. Silmänjuhlassa mediataide täyttää hotellin, tyhjän liikehuoneiston ja ilmestyy joen varren puihin sekä kaupungin ulkomainontaan. Tapahtuma esittää myös lasten valitsemaa videotaidetta koululaisille ja perheille suunnatuissa videonäytöksissä Moision koulun auditoriossa ja Salon taidemuseo Veturitallissa.

Silmänjuhlassa nähdään teoksia kaikkiaan 14 kotimaiselta taiteilijalta. Tapahtuman kutsutaiteilijoina työskentelevät mediataiteilijat Timo A. Aalto & Lotta-Pia Kallio (Salo), Nuutti Koskinen & Minna Långström (Suomusjärvi) sekä Pasi Rauhala & Teemu Lehmusruusu (Lohja). He toteuttavat viikon ajaksi tapahtuman pääteokset, jotka syttyvät Salon julkiseen kaupunkitilaan hämärän tullen. Sarjakuvataiteilija Mika Lietzénin teoksia nähdään kaupungin ulkovalomainostauluissa Asemakadulla, Torikadulla, Vilhonkadulla ja Rautatieasemalla.

Silmänjuhla juontaa juurensa vanhaan käsityöläisperinteeseen Silmänkirkastusjuhlasta, jota on perinteisesti vietetty 1500-luvulta lähtien 11. syyskuuta (Vuotuinen ajantieto, Kustaa Vilkuna): käsityöläisten pajoihin on sytytetty lyhdyt ja kynttilät, koska luonnonvalo alkaa heiketä ja talven aherruskausi alkaa sisätiloissa.

Tapahtuman tuottaa: Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste, Wiurilan kesän ja Salon taidemuseo Veturitalli.

Kiitos: Salon Ulataksi Oy, Kauppakeskus Linjuri, Moision koulu, Salon Kulttuuriasiain yksikkö ja MUU ry.

Seuraa Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1027865743987286/

Lisätietoja

Hannele Romppanen
visuaalisten taiteiden läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-Suomen toimipiste 
hannele.romppanen@taike.fi
+358 29 5330823
https://www.facebook.com/mediataidekylassa/