Uudenmaan taidepalkinto Aulikki Oksaselle

Kirjailija Aulikki Oksanen.

Uudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2016 taidepalkinnon Aulikki Oksaselle tunnustukseksi hänen ansiokkaasta työstään kirjailijana ja runoilijana. Palkinto on 5 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Suomen kauneimmaksi rakkauslauluksi äänestetyn Sinua, sinua rakastan kirjoittaja Aulikki Oksanen (s. 1944) on tehnyt mittavan ja monipuolisen uran runoilijana, prosaistina ja dramaatikkona. Hän on ollut myös esiintyvä taiteilija ja omien teostensa kuvittaja. Vuonna 1966 esikoiskirjansa Hevosen kuolema julkaissut Oksanen kuvaa elämäänsä tekstein, valokuvin ja piirroksin teoksessa Piispa Henrikin sormi ja muita katkelmia (2004): nuoruutensa Ylioppilasteatteria ja poliittista laululiikettä, kirjailijaksi kasvamista, äitiyttä ja isoäitiyttä, luomisvoimansa polttoaineena toimivaa yhteiskunnallisen sanomisen pakkoa, sekä sitä suurinta, rakkautta. Vuonna 1970 hän antoi kasvot köyhyyteen johtavalle asunto- ja eläkepolitiikalle tv-elokuvassa Aliisa, joka jäi Siiri Angerkosken viimeiseksi rooliksi.

Aulikki Oksanen on julkaissut 22 kirjaa sekä näytelmiä ja lyriikoita. Viime vuonna ilmestyi kokoomateos Helise, taivas! Valitut runot 1964-2014. Tuoreinta satoa löytyy runo- ja laulualbumilta Voi kuinka myrsky rauhoittaa. Levyllä Oksanen lukee runojaan, joita Vuokko Hovatta ja Zarkus Poussa tulkitsevat sävellettyinä.

Uudenmaan taidetoimikunnan vuoden 2016 taidepalkinto myönnetään Aulikki Oksaselle tunnustukseksi hänen ansiokkaasta työstään kirjailijana ja runoilijana.

Uudenmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:
suunnittelupäällikkö Tiina Kuoppa, Taiteen edistämiskeskus, p. 0295 330 801