Lastenkulttuurin tekijöitä palkittiin - erityispalkinto Hymyreput-kuorolle

Lastenkulttuurin valtionpalkinnon saanut kuvittaja Elina Warsta on tehnyt yhteistyötä useiden lastenkirjailijoiden kanssa. Kuva kirjasta Koira nimeltä Kissa (2015, Teos), jonka on kirjoittanut Tomi Kontio.

Lastenkulttuurin valtionpalkinnot myönnettiin graafinen suunnittelija, kuvittaja Elina Warstalle ja DOKKINO-elokuvatapahtumalle. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi palkinnot torstaina 17. marraskuuta Helsingissä.

Lastenkulttuurin valtionpalkinto on Taiteen edistämiskeskuksen myöntämä tunnustus kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä lastenkulttuurityöstä. Molemmat palkinnonsaajat saivat 15 000 euroa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Tilaisuudessa jaettiin myös Taiteen edistämiskeskuksen #taideonlasten-teemavuoden erityispalkinto, joka myönnettiin Oulussa toimivalle kehitysvammaisten Hymyreput-kuorolle. Suuruudeltaan 5 000 euron arvoisen palkinnon jakoi #taideonlasten-teemavuoden suojelija, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Lastenkulttuurin valtionpalkintojen palkintoperustelut:

Elina Warsta on Kokkolassa asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kuvitukset ovat teknisesti virtuoosimaisia ja värimaailmoiltaan kiehtovia. Hänen poikkeuksellinen omistautuneisuutensa ja eläytymiskykynsä näkyvät kuvamaailman monipuolisuudessa. Warsta on tehnyt viime vuosina yhteistyötä lukuisten lastenkirjailijoiden kanssa. Warstan kuvittamia kirjoja on ollut niin Finlandia Junior -ehdokkaana kuin Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkintoehdokkaanakin.

DOKKINOSTA on 15 vuoden pitkäjänteisellä työllä tullut Euroopan suurin lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma. Docpointin suojissa toimiva DOKKINO ulottuu tänäkin vuonna 18 paikkakunnalle ja tavoittaa lähes 17 000 nuorta. DOKKINOSSA on omat elokuvasarjansa ala- ja yläkouluikäisille. Dokumenttielokuvien kautta lapset ja nuoret pääsevät kokemaan muita maailmoja ja oppivat sitä kautta ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta. DOKKINON toimivaa mallia mediakasvattajana on viety muuallekin Eurooppaan.

Dokkino

Lastenkulttuurin valtionpalkinnon saanut DOKKINO tuo dokumenttielokuvat tuhansien lasten ja nuorten saataville ympäri Suomen. Kuva: Saara Rahkamaa 

#taideonlasten-teemavuoden erityispalkinnon perustelut:

Valinnan tehneen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan perustelut: ”Kulttuuri on kaikille. Hymyreput kertovat meille jokaisen ihmisen tarpeesta ja kyvystä kulttuuriin ja sen ilmaisuun. Jokainen lapsi on luova ja lahjakas. Meidän aikuisten ja yhteiskunnan on pidettävä huoli, että kynnyksiä kulttuuriin ei ole. Pienen kansakunnan voima on aina lapsen sydämessä, joka hehkuu ilmaisun ja vuorovaikutuksen iloa sekä onnistumisen elämystä, joskus jännitystäkin. Ja kun katsotte ja kuuntelette Hymyreppuja, me huomaamme, että lapsena koettu kantaa läpi koko ihmisen elämän.”

Hymyreput-kuoro levittää positiivisessa valossa sanomaa yhdenvertaisuudesta ja erityisyydestä. Kuoro on esiintynyt mm. Ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskisoissa, Oulun kaupunginteatterissa ja PMMP:n musiikkivideolla. Kuorolaiset tuovat esiin kehitysvammaisten nuorten taidetta ja tekevät samalla näkyväksi kulttuurin moninaisuuden.

Kuoroa johtavat Mari ja Timo Rautio, jotka ovat sekä sosiaalialan että musiikin ammattilaisia. Kuorossa on mukana noin 20 nuorta, ja ryhmä on ollut nyt kasassa kuusi vuotta. Monet kuorolaisista ovat olleet mukana alusta saakka, ja ryhmästä on tullut suuri osa heidän elämäänsä ja identiteettiään. Kuorossa oleminen on tukenut heidän kasvuaan ja he ovat yhdessä varttuneet nuoriksi aikuisiksi.

Merkittävää Hymyreput-kuoron toiminnassa on se, mitä he saavat aikaiseksi esiintyessään muille lapsille ja nuorille. Kuorossa kehitysvammaisilla nuorilla on mahdollisuus harrastaa musiikkia pääosin ilman huoltajia tai avustajia ja saada samalla itsenäistymisen kokemuksia.

Lisätietoja:

taiteen tukemisen päällikkö Esa Rantanen, Taike, p. 0295 330 720

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 17.11.2016

Valokuvia tilaisuuden jälkeen löytyy OKM:n Flickr-sivuilta: www.flickr.com/photos/okmfi