Pirkanmaan taidepalkinto Jaakko Syrjälle

Pirkanmaan taidetoimikunnan tämänvuotinen taidepalkinto on myönnetty kirjailija Jaakko Syrjälle ansiokkaasta elämäntyöstä, erityisesti laadukkaasta kirjallisesta tuotannosta ja toiminnasta tärkeänä kirjallisuuden taustavaikuttajana. Palkinto on 5 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.


Pirkanmaan taidetoimikunta kokoontui juhlistamaan taidepalkinnon saajaa. Pöydän päässä taidetoimikunnan
puheenjohtaja Markku Turunen, vierellään palkittu kirjailija Jaakko Syrjä ja hänen puolisonsa Kirsi Kunnas. Kuva: Elisa Piispanen.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Jaakko Syrjä on toiminut painokkaasti suomalaisen kulttuurin ja suomen kielen sekä erityisesti kirjallisuuden puolestapuhujana. Hän korostaa yhtälailla lukijan kuin kirjailijankin merkitystä. Tänä päivänä, jolloin kirjojen myyntiluvut laskevat ja olemme huolissamme lasten ja nuorten lukutottumuksista, tarvitsemme juuri Jaakko Syrjän kaltaisia henkilöitä vahvistaaksemme omaa kansallista identiteettiämme ja kirjallista kulttuuriamme. Hänen tekstinsä ilmentävät yksityiskohtaisen tarkkaa ihmisen- ja ajankuvausta ja samalla havainnoivat kertomustensa henkilöiden käytöstapoja ja mielenliikkeitä hienovaraisesti ja oivaltavasti.

Jaakko Syrjän kirjailijaura sai vauhtia Pirkanmaan kirjoituskilpailun voitosta vuonna 1953. Voiton jälkeen hänestä tuli tamperelaisen kirjastonhoitajan Mikko Mäkelän ympärille ryhmittyneen legendaarisen kirjailijapiirin keskeisiä jäseniä. Hänen esikoisromaaninsa Lumpeen kylässä ilmestyi vuonna 1955. Vuonna 1965 ilmestynyt Nuori metsästäjä sai SKS:n ja Weilin+Göösin palkinnot sekä Kiitos kirjasta -mitalin.

Mäkelän piirissä Syrjä ystävystyi mm. Väinö Linnan kanssa. Ystävyys poiki pitkän yhteistyön, joka näkyy Syrjän kirjoittamassa muistelmateoksessa Muistissa Väinö Linna 1. Teos ilmestyi vuonna 2004 ja Syrjälle myönnettiin Väinö Linna -palkinto vuotta myöhemmin.

Kirjailijantyön lisäksi Jaakko Syrjä on ollut tärkeä kirjallisuuden taustavaikuttaja niin kustantamoissa kuin luottamustehtävissä. Gummerukselle työskennellessään hän mm. ”löysi” Timo K. Mukan ja toimitti Kalle Päätalon teoksia. Syrjä oli Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja 1975–80, Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtaja 1973–74.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Sari Ilmola
p. 0295 330 830
sari.ilmola@taike.fi
Taiteen edistämiskeskus
Pirkanmaan aluetoimipiste