Kirjailija Tatu Kokko sai Pohjois-Savon taidepalkinnon

Pohjois-Savon taidetoimikunta palkitsi kirjailija Tatu Kokon tuotannostaan ja ansiokkaasta työstään tuoda kirjallisuutta uusilla tavoilla lukijoiden ulottuville. Palkinto on suuruudeltaan 5000 euroa, ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Kokko on innovatiivisesti luonut uusia tapoja tuoda kirjoittaminen ja kirjallisuus lähelle lukijoita. Livekirjailija-blogissa nuoret ovat päässeet osallisiksi Rob McCool -kirjojen luomiseen, tunnetut lukijavieraat ovat puolestaan innostuneet lukemaan Rob McCoolia netissä vapaasti kuunneltavaan videoäänikirjaan. Uudet rohkeat työskentelytavat ovat houkutelleet nuoria lukijoita kirjojen ja tarinoiden ääreen, etenkin poikia, joiden lukuharrastuksen innoittajana Kokko on erityisen ovela.

Roskasakki-sarja on valloittanut lapsiperheitä sekä kirjoina, teatteriesityksinä että jätevalistajana. Kokon tuotanto kattaa myös aikuisten romaaneja, jotka tulkitsevat kuopiolaista lähihistoriaa ja taiteilijaelämää. Juhani Ahon Rautatie on Kokon välityksellä löydetty uudelleen.

Kokko on rohkeasti ylittänyt kirjallisuuden raja-aitoja, esimerkiksi toimimalla sekä kustantajan että kirjailijan rooleissa. Kokko ei myöskään epäröi laittaa itseään likoon draaman keinoin: Kokon tulkitsemana mm. Juhani Aho on astunut elävänä kuulijoiden eteen.

Pohjois-Savon taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Pohjois-Savon taidepalkinto luovutetaan perjantaina 18.11. klo 18 Kirjakantti-kirjallisuustapahtuman avajaistilaisuudessa Kuopion kaupunginkirjaston luentosalissa osoite Maaherrankatu 12, Kuopio. Avajaisuustilaisuus alkaa klo 16.30.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Mikael Karikoski
Taiteen edistämiskeskuksen Itä-Suomen aluetoimipiste
mikael.karikoski@taike.fi
p. 0295 330 880