Kansanmuusikko Emilia Kallonen ja Rokumentti-festivaali saivat Pohjois-Karjalan taidepalkinnot

Rokumentti-festivaalin tuottaja Katja Suvanto (vas.) ja Emilia Kallonen. Kuva: Rauli Katajavuori

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta palkitsi Kallosen Kruuga – Karjalaiset lauluhäät -esityskokonaisuuden luomisesta ja taiteellisesta kokonaisvastuusta sekä Rokumentti-festivaalin kaupunkikulttuurin kehittämisestä. Palkinnot ovat 2 500 euroa ja ne maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunta perusteli palkintoja seuraavasti:

Vuosisatoja vanha karjalainen lauluhääperinne on saanut uuden tulkinnan 2000-luvun taiteilijoiden käsittelyssä, kun etnografinen musiikinäytelmä Kruuga – Karjalaiset lauluhäät yhdisti teatterin keinoin karjalaista musiikki-, tapa- ja pukuperinnettä. Esityskokonaisuuden syntymisen mahdollisti kansanmuusikko Emilia Kallosen pitkäjänteinen työ ja kiinnostus perinnemateriaalin kokoamiseen ja siitä syntyviin uusiin tulkintoihin. Kallonen oli vastuussa teoksen perinnekäsikirjoituksesta, dramatisoinnista sekä musiikin säveltämisestä ja sovittamisesta. Useamman vuoden valmistelutyön tavoitteena oli luova ja joustava taideteos, joka säilyttää perinneaineistoa tunnistettavana ja aitona. Kruuga – Karjalaiset lauluhäät onnistui tavoittamaan tulkinnan, joka kommunikoi perinteen kanssa ja pohtii suhdetta vanhoihin perinteisiin. Teos herättää myös kysymyksiä, jotka liittyvät nykyiseen avioliittokeskusteluun.

Suomen suurin musiikkielokuvafestivaali Rokumentti järjestettiin marraskuussa 2016 Joensuussa jo 12. kerran. Musiikkielokuvien lisäksi Rokumentissa ovat merkittävässä osassa vuosittain vaihtuva teemaohjelmisto ja ajankohtaiset dokumentit, joiden myötä festivaali nostaa esiin myös yhteiskunnallisia aiheita. Elokuvafestivaalista Rokumentti on luontevasti laajentunut kaupunkifestivaaliksi. Konsertit, klubit, ulkoilmanäytökset, monenlaiset taidesisällöt, seminaarit, kaikki nämä ovat löytäneet kotinsa Rokumentin ohjelmasta. Festivaali ajoittuu marraskuuhun ja Rokumentin kunnianhimoisena ja osin hullunakin tavoitteena on ollut kehittää tapahtumasta kaupunkifestivaali tuomaan valoa pimeyden ja loskan keskelle. Tässä tapahtuma on onnistunut mainiolla tavalla, missä muualla voi katsoa kaupungilla ulkoilmaelokuvia paljussa kylpien. Rokumentti-festivaalin järjestää Joensuun Popmuusikot ry.

Pohjois-Karjalan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.
Pohjois-Karjalan taidepalkinnot luovutetaan Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) Joensuun sivutoimipisteessä keskiviikkona 23. marraskuuta klo 12, osoite Kauppakatu 11, Joensuu.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Hanna Susitaival, p. 0295 330 910
hanna.susitaival@taike.fi
Taiteen edistämiskeskuksen Joensuun sivutoimipiste