Tanssitaiteen valtionpalkinnon sai tanssitaiteilija Carl Knif

Valtionpalkitun tanssitaiteilija Carl Knifin teokset käsittelevät omakohtaisia ja kipeitäkin aiheita. Teos Friends of Dymphna purkaa masennuksen tabunomaista luonnetta. Kuva: Yoshi Omori.

Valtion esittävien taiteiden toimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Arvoltaan 13 500 euron suuruinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunnan perustelut:

Tanssitaiteilija Carl Knifin teokset ovat yhtaikaa suorasukaisen henkilökohtaisia, pelottoman paljaita ja armeliaan poeettisia. Knif ei väistä kipeitä tai kiusallisia aiheita, ja hän onnistuu teoksissaan suuntaamaan katseen kohti elämän arvoituksellisuutta. Intiimi suoruus, taiteellinen herkkyys ja läsnäolo luovat hänen esityksistään kirpeän puhuttelevia ja mieleen juurtuvia.

Taiteilija yhdistää esityksissään energistä, nopeankeveää tanssia varmalla koreografisella käsialalla ja dramaturgisella tajulla kirkkaaseen näyttämöpuheeseen ja harkittuun visuaalisuuteen.

Knifin sooloteos RED on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Tänä syksynä RED oli menestys Edinburghin Fringe-festivaalilla, jossa se valittiin Total Theatre Award -ehdokkaaksi. Myös Knifin ohjaus Förvandlingen Franz Kafkan novellista Muodonmuutos Svenska Teaternissa on ihastuttanut kokonaistaiteellisella varmuudellaan. Tyylitelty liike, puhe ja visualisointi luovat esityksestä fuusion, joka on tanssiteatteria tasapainoisimmillaan.

Tanssitaiteen valtionpalkinnon myöntää valtion esittävien taiteiden toimikunta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 29.11.2016