Säveltäjä Kalevi Aho sai musiikin valtionpalkinnon

Valtionpalkinnon saanut Kalevi Aho on tuottelias säveltäjä, joka on saanut työstään useita tunnustuksia.

Valtion musiikkitoimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Arvoltaan 13 500 euron suuruinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunnan perustelut:

Kalevi Aho on kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisia säveltäjiä. Varhain alkanut sinfonikon ura on pysynyt elinvoimaisena, mistä todisteena on vuosina 2013–2014 syntynyt 16. sinfonia mezzosopraanolle, jousille ja lyöjille. Kalevi Aho on sinfonioissaan onnistuneesti integroinut etäisempienkin kulttuurien aineksia niin soitinvalikoimansa kuin sävelkielensä suhteen.

Rinnakkain sinfoniasarjan kanssa Kalevi Aho on kirjoittanut runsaasti soolokonserttoja eri soittimelle, myös harvinaisemmille. Teosten kansainväliset tilaajat ovat samalla taanneet laajan menestyskaaren maailmalla. Viisi oopperaa ja runsas kamarimusiikkituotanto täydentävät tuotteliasta ja tasokasta säveltäjäkuvaa. Kalevi Ahon pitkä yhteistyö Lahti Sinfonian ja ruotsalaisen BIS-levy-yhtiön kanssa on laajasti levittänyt hänen tuotantoaan ja aikaansaanut palkintoja. Kalevi Aho tunnetaan myös aktiivisena keskustelijana ja kantaaottavana taiteilijana.

Musiikin valtionpalkinnon myöntää valtion musiikkitoimikunta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 29.11.2016