Elokuvataiteen valtionpalkinnon saivat ohjaaja Juho Kuosmanen, tuottaja Jussi Rantamäki ja kuvaaja J-P Passi elokuvasta Hymyilevä mies

Elokuvataiteen valtionpalkinnon saanut kolmikko on tehnyt yhteistyötä jo ennen Hymyilevä mies -elokuvaa. Kuvassa Eero Milonoff, Elina Eränen, J-P Passi, Juho Kuosmanen. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo.

Valtion audiovisuaalisen taidetoimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Arvoltaan 13 500 euron suuruinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunnan perustelut:

Hymyilevän miehen rakkaustarina on universaali. Elokuva on loistava esimerkki siitä, että on aivan yhdentekevää, mihin aikaan ja paikkaan elokuva sijoittuu. Kun elokuvan tarina on taiten kerrottu ja siinä on vahva ydin, on se täysin yleismaailmallinen. Elokuvan kuvaus saavuttaa mielikuviemme 60-luvun Suomen. Näyttelijätyö on kauttaaltaan erinomaista ja elokuvan hienovarainen huumori ja tulevaisuususko antavat elokuvalle selkärangan.

Hymyilevä mies on jo palkittu moneen kertaan ympäri maailman, tänä vuonna mm. Cannesin elokuvajuhlien arvostetulla Un Certain Regard -palkinnolla. Valtionpalkinnolla halutaan erityisesti huomioida työryhmän pitkäjänteinen yhteistyö. Palkittava kolmikko teki yhteistyötä jo Kuosmasen edellisessä ohjauksessa, Cannesin elokuvajuhlien Cinéfondation-kilpailusarjan pääpalkinnon voittaneessa elokuvassa Taulukauppiaat. Elokuva oli J-P Passin käsikirjoittama ja kuvaama. Elokuva on aina ryhmätyötä ja Hymyilevän miehen tekijäryhmä on tehnyt erittäin persoonallisen elokuvan.

Elokuvataiteen valtionpalkinnon myöntää valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 29.11.2016