Näyttämötaiteen valtionpalkinnon sai nukketeatteritaiteilijayhdistys Aura of Puppets ry

Valtionpalkinnon saanut Aura of Puppets kehittää nukketeatterialan kenttää aktiivisesti. Kuva Aura of Puppetsin ja TEHDAS Teatterin yhteistuotannosta Myrsky (2013). Kuva: Jussi Virkkumaa.

Valtion esittävien taiteiden toimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Arvoltaan 13 500 euron suuruinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunnan perustelut:

Aura of Puppets on 45 nukketeatteriammattilaisen verkosto Turusta. Viidessä vuodessa siitä on kasvanut nykynukketeatterin dynamo, joka kehittää koko alan toimintaedellytyksiä. Verkosto kattaa yli puolet taidealan koulutetuista ammattilaisista ja tarjoaa esitysten ja tekijäpankin lisäksi työpajoja, kursseja ja seminaareja. Taidekentän rakenteiden kehittäjänä Aura of Puppets rohkaisee myös taiteiden rajojen ylittämiseen. Strategia kansainvälistymiseen on mallikelpoinen.

Turusta on verkoston voimin tullut nukketeatterin pääkaupunki. Toimintamalli on moninkertaistanut taiteelliset tulokulmat sekä tekijöiden ja yleisön määrän. Valtaosa esityksistä on aikuisille suunnattuja, Shakespearen Myrsky sekä Romeo ja Julia ovat suurimmat Suomessa tehdyt nukketeatteriesitykset.

Aura of Puppets on tärkeä työllistäjä. Esityksiä sekä soveltavan nukketeatterin projekteja on tehty teattereiden lisäksi uimalassa, vankilassa, kaduilla, kouluissa, päiväkodeissa, museoissa, hoitolaitoksissa sekä vastaanottokeskuksissa.

Näyttämötaiteen valtionpalkinnon myöntää valtion esittävien taiteiden toimikunta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 29.11.2016