Valokuvataiteen valtionpalkinnon sai päätoimittaja ja valokuvaaja Hannamari Shakya

Valtionpalkittu valokuvaaja ja Raw View -lehden päätoimittaja on toiminut mentorina monille nuorille valokuvaajille. Kiitospuheessaan Shakya otti kantaa suomalaisen valokuvakoulutuksen puolesta.

Valtion visuaalisten taiteiden toimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Arvoltaan 13 500 euron suuruinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunnan perustelut:

Hannamari Shakya on työskennellyt valokuvan parissa noin kaksi vuosikymmentä ja edistänyt määrätietoisesti dokumentaarisen valokuvan asiaa sekä vaikuttanut sen kehitykseen.

Vuonna 2007 Shakya perusti Photo Raw -lehden, joka nykyään kulkee nimellä Raw View. Kansainvälisesti arvostettu talkoovoimin tehtävä suomen- ja englanninkielisinä painoksina julkaistava lehti käsittelee dokumentaarista valokuvaa. Tällaisen lehden luominen ei olisi ollut mahdollinen ilman Hannamari Shakyan ainutlaatuista panostusta ja läsnäoloa.

Oman taiteellisen työnsä lisäksi Shakya on toiminut mm. Photo Do -järjestön perustajana ja ja hallituksen puheenjohtajana sekä Aalto-yliopiston Mustan Taiteen valokuvakirjojen tuottajana ja vierailevana opettajana. Hän toimii oppaana ja mentorina lukuisille nuorille suomalaisille valokuvaajille, ja hänen asiantuntija-asemansa kansainvälisillä dokumentaarisen valokuvan foorumeilla on kiistaton.

Valokuvataiteen valtionpalkinnon myöntää valtion visuaalisten taiteiden toimikunta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 7.12.2016