Monialaisen taiteen valtionpalkinnon sai Kimmo Pohjonen

Valtionpalkittu säveltäjä Kimmo Pohjonen on tehnyt projekteja muun muassa valo- ja mediataiteilijoiden kanssa. Kuva: Egidio Santos.

Valtion taiteiden välisyyden, moninaisuuden ja kansainvälisyyden toimikunnan myöntämän palkinnon jakoi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Suuruudeltaan 13 500 euron arvoinen palkinto maksetaan veikkausvoittovaroista.

Toimikunnan perustelut:

Monialaisen taiteen valtionpalkinnon saa harmonikkataiteilija, säveltäjä Kimmo Pohjonen. Hän on moninaisissa hankkeissaan ja yhteistyössä muiden alojen taiteilijoiden kanssa tuottanut omaperäistä ja korkeatasoista taidetta. Pohjonen on ennen muuta tyylilajien jakoja pakeneva muusikko ja säveltäjä.

Pohjosen fyysistä esiintymistyyliä on luontevasti laajentanut hänen yhteistyönsä valo- ja mediataiteilijoiden, tanssijoiden, jopa painijoiden kanssa. Hänen kokeellista ja myös yhteiskunnallista otetta taiteen tekemiseen kuvastavat erityisesti maatalouskoneiden ääniä hyödyntävät teokset sekä romanikatusoittajien kanssa toteutettu konsertti. Pohjosen teoksia on palkittu sekä Suomessa että ulkomailla.

Monialaisen taiteen valtionpalkinnon myöntää Taiteiden välisyyden, moninaisuuden ja kansainvälisyyden toimikunta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 7.12.2016