Kirjallisuuden valtionpalkinnot kirjailija Tuula Kallioniemelle ja suomentaja Juhani Salokanteleelle

Valtion kirjallisuustoimikunta on myöntänyt vuoden 2012 kirjallisuuden valtionpalkinnot kirjailija Tuula Kallioniemelle ja suomentaja Juhani Salokanteleelle. Suuruudeltaan 15 000 euron arvoiset palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki maanantaina Helsingissä.

Kirjallisuuden valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena edellisen vuoden aikana valmistuneesta
ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kirjallisuuden hyväksi.

Kirjallisuuden valtionpalkintojen perustelut:

Kirjailija Tuula Kallioniemi

Tuula Kallioniemi (s. 1951) kirjoittaa lapsille ja nuorille suurella sydämellä ja laajalla tunnerekisterillä. Hänen monipuolinen ja laaja tuotantonsa kattaa lähes kaikki lasten- ja nuortenkirjallisuuden lajityypit.

Kallioniemi on ansioitunut kotimaisen lastenkirjallisuuden kehittäjänä. Hänen tavaramerkkejään ovat naseva dialogi, tilannekomiikka ja jäljittelemätön kallioniemeläinen huumori. Hänen kirjojaan on ilo lukea ääneen, mikä takaa niiden suosion lasten ja aikuisten keskuudessa.

Tuula Kallioniemi on tehnyt kunnianhimoisia kokeiluja lasten ja nuorten lyhytproosan alueella ja madaltanut etenkin poikien kynnystä tarttua kirjaan. Lukuharrastustaan aloittelevat lapset ja varhaisnuoret tuntevat hyvin hänen kirjasarjansa, joissa seikkailevat Karoliina, Totti ja Tiitus, Konsta, Reuhurinteen alakoululaiset sekä Tossavaisen veljekset. Kallioniemi seuraa virkeästi lasten- ja nuortenkirjallisuuden trendejä, mutta rohkenee myös kyseenalaistaa niitä.

Suvaitsevaisuus laajasti tulkittuna on tunnusomaista Tuula Kallioniemen koko tuotannolle. Erityisesti 2000-luvulla hän on tehnyt tärkeää ruohonjuuritason asennemuokkausta kuvatessaan adoptiolapsia, maahanmuuttajia ja erilaisia oppijoita päiväkoti- ja koulumaailmassa.

Kallioniemi kirjoittaa usein lapsen arkeen liittyvistä ja vaikeiksi mielletyistä aiheista. Hänellä on poikkeuksellisen herkät anturit myötäelää lapsen ja nuoren elämän erilaisia kipupisteitä. Kallioniemen kirjallinen resepti lasten ja nuorten pahoinvointia vastaan koostuu eri sukupolvien luontevasta yhdessäolosta ja kiireettömästä elämäntavasta.

Kirjailijan työnsä ohella Tuula Kallioniemi on suomentanut lasten- ja nuortenkirjoja sekä osallistunut erilaisiin oppikirja- ja aapistyöryhmiin. Hänen teoksiaan on käännetty ruotsiksi, tanskaksi, viroksi ja saksaksi.

Tuula Kallioniemen kiitospuhe

Suomentaja Juhani Salokannel

Juhani Salokannel (s. 1946) tunnetaan Suomessa virolaisen kulttuurin lähettiläänä. Oman kirjallisen tuotantonsa lisäksi hän on kääntänyt merkittävää virolaista nykykirjallisuutta. Kirjailijoista mainittakoon Ülo Tuulik, Jaan Kaplinski, Jaan Kross, Viivi Luik, Emil Tode, Tõnu Õnnepalu ja ennen kaikkea A.H. Tammsaare, jota pidetään Viron kansalliskirjailijana.

A.H. Tammsaaren viisiosaisen Totuus ja oikeus -romaanisarjan suomentaminen on järkälemäinen urakka. Sarjassa käydään läpi Viron lähihistoria 1870-luvulta 1930-luvun lopulle. Suomentaja on kirjoittanut kuhunkin osaan oivaltavat jälkisanat. Niissä hän toteaa: ”Totuus ja oikeus on virolaisten perusteksti, aivan samalla tavoin kuin Täällä Pohjantähden alla ja muut kirjallisuuden merkkiteokset meillä Suomessa ovat kansallisomaisuutta. Se täytyy tuntea.”

Juhani Salokanteleen suomennosten myötä on nautinnollista tutustua Viron oloihin. Lukijan helposti mukaansa imaisevan juonen rinnalla kulkevat huumorin, ironian ja kielellisen leikittelyn tasot. Vuosikymmenten vaihtuessa siirrytään torppariyhteiskunnasta ja maaseudun murroksesta kaupunkiin, äkkirikastuneiden liikemiesten salonkeihin ja kulttuurikahviloihin. Eri tyylilajien kirjosta suomentaja selviää päätähuimaavan elegantisti. Juhani Salokanteleen suomennos tavoittaa osuvasti Tammsaaren juurevien maalaisisäntien puheenparren ja taipuu yhtä lailla ilmaisemaan korkealentoisiakin aatteellisia pohdintoja ja tunne-elämän vivahteita.

Monipuolisena kulttuurivaikuttajana Juhani Salokannel on ehtinyt toimia suomalaisen kirjallisen kentän useilla eri lohkoilla. Hän on työskennellyt mm. kustannusalalla, Parnasson päätoimittajana, Suomen Viron-instituutin johtajana ja Tuglas-seuran toiminnanjohtajana. Totuus ja oikeus -
romaanisarjan viides ja viimeinen osa on parhaillaan työn alla ja ilmestyy suomeksi vuonna 2013.

Juhani Salokanteleen kiitospuhe

Lisätietoja: taidesihteeri Ansa Aarnio, puh. 0295 330 701