Valoteos nostaa esiin eteläsavolaisia kirjailijoita Suomen juhlavuotena

Satu Piispa-Hakala (kuva: Harri Hakala)

Mikkelissä esillä oleva Alueemme tarinat -valoteos koostuu eteläsavolaisten kirjailijoiden laatimista lyhyistä teksteistä. Kotiseutua ja kodin merkitystä peilaavat ajatelmat heijastetaan goboheittimellä kaupunkikuvaan.

Valoteoksen helmikuun tekstin on kirjoittanut juvalainen kirjailija ja kirjallisuusterapiaohjaaja Satu Piispa-Hakala. Hänen esikoisromaaninsa Pieniä sankaritekoja julkaistiin helmikuussa 2015. Se on episodiromaani, joka kertoo hukassa olemisesta ja energiansäästämisestä. Piispa-Hakalan novelleja on julkaistu useissa antologioissa. Hän ohjaa kirjoittajaryhmiä ja on myös toimittanut tekstikokoelmia.

-Asun viikot toisella paikkakunnalla, erossa perheestäni. Koti-ikävä on toisinaan musertava. Perhe on peruskallioni. Samalla ajattelen heitä kaikkia, jotka eivät pääse perheen luo viikonlopuksi, jotka eivät saa yhteyttä rakkaisiinsa, jotka joutuvat pelkäämään pahinta. Ikävä tekee kipeää, kertoo Piispa-Hakala tekstinsä taustoista:

koti

turva

paikka

Valoteossarjan toinen teksti heijastetaan Mikkelin pääkirjaston seinustalle maanantaina 30.1. Teoksen avulla tuodaan esiin alueen ammattikirjailijoita sekä lisätään ihmisten tietoisuutta Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmasisällöistä ja teemoista Etelä-Savossa. Juhlavuoden valtakunnallinen teema on Yhdessä ja Etelä-Savon oma teema on Koti. Tekstit vaihtuvat kuukausittain ja ne ovat esillä vuoden 2017 loppuun asti.

Alueemme tarinat -projektissa ovat mukana myös kirjailijat Reijo Honkonen, Aki Luostarinen, Mari Mörö, Sirpa Puskala, Osmo Ukkonen ja Helena Waris. Teoksen toteuttavat yhteistyössä Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikkelin kaupunki sekä Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja:

Susanna Kolehmainen
kirjallisuuden läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savo
puh. 0295 330 924
susanna.kolehmainen@taike.fi

Anu-Anette Varho
Suomi 100 -juhlavuoden aluekoordinaattori, Etelä-Savo ja Mikkeli
Etelä-Savon maakuntaliitto
puh. 044 7700577
anu-anette.varho@esavo.fi